Ted Noten (NL)

organisatie: MAD-faculty
15.02.2011 om 20u00
Hasselt
Ted Noten (NL)

De ontwerpen van Ted Noten zijn een kritiek op het hedendaagse leven en de geschiedenis van juwelen, alsook op de bredere context van productdesign. Interessant is dat zijn werk ook architectuur betreft. Het onderliggende, terugkerende thema in zijn werk is de invraagstelling van conventie en het gewenningsproces, het vertrouwde en het ongewone.

De afgelopen jaren ontwierp Ted Noten voor privéverzamelaars, lokale kunstpromotoren, kunstinstellingen enz. Zijn oeuvre staat momenteel tentoongesteld in talrijke galerijen en museumcollecties. Enkele van deze projecten zijn door de designer zelf gestart, om dan later te worden overgenomen door een museum, zoals bijvoorbeeld bij ‘Chew your own brooch’. Met behulp van kauwgum laat hij iedereen even juweelontwerper worden: gewoon door de kleverige prop tot een vorm te kauwen die de vakman vervolgens in zilver, brons of goud giet. Een van de evenementen waarop Noten zich met dit project in de kijker werkte, was een opendeurdag van het Boijmans Museum, waar honderden mensen in het museum stonden aan te schuiven terwijl ze zich een design bij elkaar kauwden.

Zijn oeuvre krijgt extra diepte door zijn idiosyncratische antwoord op de schijnbare vertrouwdheid van onze dagdagelijkse omgeving, zij het een markt in Amsterdam, de bouwwervenjungle van Shanghai of een troepje straatvegers aan het werk in een Russisch provinciestadje. Door symbolen uit hun dagelijkse omgeving weg te plukken en ze in een nieuwe context te plaatsen, stelt hij niet zozeer het symbool zelf in vraag, als wel hoe wij het ervaren.

Ted Noten is steeds op zoek naar een vaste betekenis in het banale en het gecultiveerde. Hij ontmaskert de essentie ervan en verzint haar opnieuw in de werkelijkheid. Door symbolische waarden op deze manier aan te tasten en als het ware te besmetten, onthult hij eigenlijk hun onmiskenbare onaantastbaarheid.
Gert Staal (DESIGNCRITICUS en voormalig waarnemend directeur van het Nederlands Designinstituut).

tednoten.nl

Beeld: Ted Noten

De A-Z lezingen gaan dinsdag door in de Zebrazaal van Z33.
De lezingen zijn gratis mits inschrijving.
Registreer je hier voor de A-Z lezing met Ted Noten.


Registratie

Reserveer je plaats online


Locatie

Z33
Zuivelmarkt 33
3500 Hasselt
+32(0)11 295 960

Openingsuren:
dinsdag - zaterdag: 11:00 - 18:00
zondag & feestdag: 14:00 - 17:00
maandag gesloten

Organisatie