"The Sleeping Beauty" - Koen Broucke

24.03.2013 21.04.2013
Art Borgloon Borgloon
Koen Broecke - Sleeping Beauty

De Schone Slaapster. De schoonheid van de slaap. Wat is er mooier dan de onschuld van de slaap? Wat is er fascinerender om naar te kijken dan iemand die zich heeft overgegeven aan de slaap? U krijgt de gelegenheid om de slaap en de slapers in al hun schoonheid te komen bekijken tijdens het soloproject van Koen Broucke in de Gasthuiskapel in Borgloon. Op de plaats waar vroeger de praalgraven stonden van de Graaf en Gravin van Loon, bouwt hij een reconstructie van ledikanten. Hier zullen tijdens de tentoonstelling telkens twee vrijwilligers komen slapen, hun rustende lichamen onder een drapering geïnspireerd op ‘gisanten’ uit de abdij van Fontevraud.

Daarnaast worden een aantal tekeningen van Koen Broucke van slapers en slaaponderzoek tentoongesteld.

Als visueel kunstenaar drukt Koen Broucke (° Sint-Amandsberg 1965) zich uit in tekeningen, schilderijen, video's, publicaties, installaties en performances. Na zijn studies geschiedenis aan de universiteiten van Antwerpen en Brussel legde Koen Broucke zich toe op de beeldende kunsten. Hij studeerde schilderkunst aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn werk wordt gekenmerkt door een brede diversiteit, maar tegelijkertijd door een grote mate van herkenbaarheid. Koen Broucke stelde onder meer tentoon in België, Nederland, Frankrijk, Finland en Italië.

Zijn werk werd opgenomen in belangrijke collecties o.a. Stedelijk Museum Het Domein Sittard, MUHKA Antwerpen, Museum Dr Guislain Gent, Van GoghHuis Zundert, Musée de la Vie Wallonne luik, Lönnström Art Museum Rauma (Finland), Univestitat de Valencia, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen, provincie Antwerpen, Vlaams Parlement Brussel en Ministerie van Onderwijs Brussel.

Voor het S.M.A.K. Gent creëerde hij in 2009 de huiskamervoorstelling Moscou/Braaklanden. Hij werkte samen met talrijke pianisten waaronder Jan Michiels, Christiaan Kuyvenhoven, Sylvia Traey en Lucas Blondeel.

Een sterke interesse in teksten en onderzoek is eigen aan het werk van Koen Broucke. Zo schreef hij biografieën van fictieve kunstenaars, kroop als het ware in hun huid en produceerde kunstwerken in hun geest. Illustratief is in dat verband het project ‘Het kabinet van dokter Hahneman’, in 2006 te zien in het Gentse Museum Dr. Guislain en recent nog in het Musée de la Vie Wallonne in Luik. Koen Broucke bracht er het kabinet van de fictieve psychiater Dr. Hahneman, die kunstenaars behandelt, hun ziektebeeld beschrijft en hun werken verzamelt.

www.atelierbroucke.com
www.blog.atelierbroucke.com

Opening zondag 24 maart om 16 u

Openinguren elke zaterdag en zondag van 14u tot 18u

Schetsmomenten Aanvullend op de tentoonstelling organiseert Art Borgloon ism de Pentagoon Academie Tongeren en de Koninklijke Kunstkring “De Zoutkist” uit St-Truiden schetsmomenten in de Gasthuiskapel. Meer info.

Locatie

Gasthuiskapel
Graethempoort 3bis
3840 Borgloon

Organisatie

Art Borgloon