Scott Conarroe - artist in residence in Flacc

01.05.2011 07.08.2011
FLACC Genk
Scott Conarroe

De stijl van de foto’s en videowerk van Scott Conarroe (CA, 1974) worden geplaatst in de romantische picturale traditie, terwijl ze tegelijkertijd ingaan op de contemporaine kritische discoursen. Zijn meest ambitieuze project tot nu toe is een uitgebreide tweedelige studie van het Noord-Amerikaanse landschap en haar bebouwde omgeving.

In zijn serie By Rail onderzoekt hij het spoornetwerk van Canada en de Verenigde Staten en in By Sea bestudeert hij de kustlijn van deze naties. Het eerste volgt een lijn van infrastructuur door postindustriële landschappen en steden, de laatste de geografische contour van deze twee naties. Het portretteert een maatschappij in beweging, door de historie en de verwachte nostalgie voor het hedendaagse te belichten. In augustus zal hij als Canadian Forces Civilian Artist de Arctische kunstlijn fotograferen. In 2012 wil hij de By Rail­-template toepassen om de enorme expansie van het Chinese spoornet te onderzoeken.

Scott is ook geïnteresseerd in hoe relicten van het industriële erfgoed geschikt worden gemaakt voor de hedendaagse realiteit. Hij fotografeerde staalfabrieken die nu gebruikt worden als shopping malls in de Amerikaanse Rust Belt, Canadese textielfabrieken die als wijkcentrum en als museum worden gebruikt en Zwitserse fabrieken die nu functioneren als naar woningen. Hij zoekt naar de plekken waar nieuwe economische systemen een gevoel van continuïteit proberen te behouden in  arbeidersgemeenschappen. Als resident bij FLACC zet Scott zijn onderzoek naar de relatie tussen het westen en haar industriële verleden voort. De video still van Slag Heap Study 1 toont een geïdealiseerd, hoewel dramatisch veranderd, landschap, waar een heuvel van mijnafval nu functioneert als een informeel parklandschap.

Locatie

FLACC
Casino Modern, André Dumontlaan 2
3600 Genk
+32 (0)89 84 52 23

De openingstijden zijn afhankelijk van het op dat moment lopende project. Het is daarom aangewezen om vooraf contact op te nemen met FLACC.

Organisatie