Onder de loep

26.05.2013 17.11.2013
Emile Van Doren Museum Genk
Onder de loep

Het Genkse Emile Van Dorenmuseum pakt uit met een nieuwe expo. ‘Onder de loep’ neemt de bezoeker mee naar de 19e eeuw, toen Genk niet alleen populair was bij landschapsschilders, maar ook bij wetenschappers. Wetenschappelijke expedities ontdekten hier zeldzame spinnensoorten en prehistorische sites. Daarmee belicht het museum een onontgonnen stuk Genkse geschiedenis. Drie jonge kunstenaars creëerden voorts nieuw werk geïnspireerd door de verhalen van toen. Resultaat: niet één maar twee expo's, een boek én een interessant randprogramma.

In de 19de eeuw waren niet alleen het Verre Oosten of the Far West populaire bestemmingen voor ontdekkingsreizen en wetenschappelijke expedities. Ook Genk was dat en stond dan ook bekend als ‘het Eldorado voor botanisten’. Geologen deden onderzoek naar de maasafzettingen die blootgelegd werden in de verschillende zand- en steengroeves. Het was overigens in hun spoor dat de expedities volgden, die tegen het einde van de eeuw de steenkool vonden. Archeologen zochten naar prehistorische sites en ontdekten onder andere een bijzonder urnenveld op de heide van Waterschei.

‘Eldorado voor botanisten’ eerste vindplaats voor zeldzame spin
Voor botanici bleken vooral de vijvers en moerassige gebieden een ware schatkamer waar zeldzame plantjes welig tierden. Insectkundigen en arachnologen speurden de heides en bossen af, onder andere om de uiterst zeldzame lentevuurspin te vinden die in 1896 voor het eerst beschreven werd met Genk als enige vindplaats. Sindsdien verwierf het quasi onvindbare diertje een haast mythische status. Het werd overigens vorig jaar pas, meer dan 100 jaar later, nog eens gezien, ditmaal in Lommel.

Onder de loep: werk van James Ensor e.a.
De nieuwe tentoonstelling ‘Onder de loep’ belicht deze 19de eeuwse wetenschappelijke interesse in Genk en toont unieke objecten uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Zo is bijvoorbeeld één van de prehistorische urnen, een bruikleen van het Museum Grand Curtius in Luik, te bewonderen in de tentoonstelling. Daarnaast toont het museum ook enkele uitzonderlijke werken van kunstenaar en spinnenkenner Léon Becker, François Roffiaen, Jean Massart en de wereldvermaarde James Ensor, in bruikleen van het Museum voor Schone Kunsten Gent.

Maar ook hedendaagse kunstenaars gaan nog graag op exploratie. Stijn Cole, Bert Jacobs en Stefan Peters doken op vraag van de stad in dit stukje Genks verleden en voegden zo een actuele artistieke toets toe aan de expo. Tegelijkertijd tonen ze ander recent werk in de galerie op C-mine.

Vernissage: zondag 26 mei om 15u

Open: Zondag van 14 tot 18 uur of op afspraak - Gratis toegang

Locatie

Emile Van Doren Museum
Henri Decleenestraat 21
3600 Genk

Organisatie

Emile Van Doren Museum