KOSMICA

12.04.2013 om 19u30
Z33 Hasselt

KOSMICA is een internationale reeks van galactische bijeenkomsten voor “aardse” kunstenaars, ruimte-ingenieurs, kunstenaars, astronomen, muzikanten en iedereen die geïnteresseerd is in het verkennen en het delen van de ruimte op een originele manier.

Bij deze editie zal het programma zich richten op Space Odyssey 2.0 met presentaties en lezingen van kunstenaars uit de tentoonstelling.

Inkom: gratis, wel inschrijven.

Agnes Meyer-Brandis
Agnes Meyer-Brandis zal een lezing geven over hoe ze begon aan het project  ‘The Moon Goose’. Ze haalde haar inspiratie uit een oud sciencefiction verhaal uit 1638, The Man in the Moone, waarin een man naar de maan reist met maanganzen. In een merkwaardige mix van wetenschap en fictie, experiment en verhaal, verleden en heden, probeert Agnes Meyer-Brandis dit verhaal tot leven te brengen. Dit doet ze door elf ganzen te trainen als volwaardige astronauten. De ganzen leven momenteel in een simulatiehabitat bij een kraterveld in Pollinaria, Italië. In Space Odyssey 2.0 worden live beelden getoond van de habitat en kan je met hen communiceren.
www.ffur.de

Frederik De Wilde
Frederik De Wilde werkt op het grensgebied tussen wetenschap, technologie en kunst. De conceptuele essentie van zijn artistieke praktijk bestaat uit de begrippen  “het ontastbare”, “het onhoorbare” en “het onzichtbare”. In Space Odyssey 2.0 presenteert hij een nieuw werk dat zich richt op de bewegingen van kleine spookachtige deeltjes die verschijnen en verdwijnen in het kwantum vacuüm van de interstellaire ruimte. Het werk in de tentoonstelling bestaat uit verschillende visualisaties van deze bijna immateriële en ontastbare verschijnselen. Deze zijn op basis van live gegevens vastgelegd door het departement kwantumwetenschap van de Australian National University. Zijn projet waarin hij werkt aan 'nano-zwart' is een voorbeeld van hoe artistiek onderzoek ook wetenschap kan beïnvloeden. Dit heeft geleid tot een samenwerking met de NASA, die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van zijn onderzoek naar meer praktische resultaten.
frederik-de-wilde.com

Seeker [HS²]
Seeker is een reizend collaboratief ruimteschip project gestart door kunstenaar Angelo Vermeulen. In Space Odyssey 2.0 werkte hij  samen met een interdisciplinair team van kunstenaars, ontwerpers, ingenieurs, studenten en liefhebbers.  In het project wordt experimenterend onderzoek gedaan naar de integratie van technologische, ecologische en sociale systemen die het overleven in een ruimteschip op lange termijn mogelijk maken. Vanaf april 2013 zal Angelo Vermeulen de commandant zijn van HI-SEAS, een nieuwe mars simulaties missie, opgezet door de Cornell and Hawaii University in samenwerking met de NASA. Geïnspireerd door zijn voorbereidend onderzoek voor deze simulatie missie, organiseerde hij een vergelijkbare tweedaagse missie in de Seeker, voor de opening van de tentoonstelling. De leden van het Seeker team zullen vertellen over hun ervaringen tijdens deze missie, maar ook over de algemene ontwikkeling van het project.
www.facebook.com/seekerproject

Naast dit programma zal Cosmodrome, het lokale planetarium een sterrenkijkevenement organiseren in de tuin. Er zullen bovendien films zijn, geluiden uit de ruimte en ruimtemuziek ter ere van Yuri’s Night, een globaal evenement dat Yuri Gagarin’s eerste succesvolle vlucht rond de aarde viert.

De KOSMICA serie wordt georganiseerd door The Arts Catalyst, en wordt goedgekeurd door ITACCUS, het Internationale comité van de astronautenfederatie voor het Culturele Gebruik van de Ruimte.

Locatie

Z33
Zuivelmarkt 33
3500 Hasselt
+32(0)11 295 960

Openingsuren:
dinsdag - zaterdag: 11:00 - 18:00
zondag & feestdag: 14:00 - 17:00
maandag gesloten

Organisatie