Hedwig Brouckaert in FLACC

01.04.2011 31.08.2011
FLACC Genk
FLACC Deurle
Bilateria - G, YD, 2011, drawing on archival inkjet print, 160×106cm

Hedwig Brouckaert (1973, woont en werkt in Gent en NYC) trok na haar master aan de Sint-Lukas Hogeschool Brussel, departement sculptuur en postgraduaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) naar de universiteit van Californië, in Davis, VS. Ze behaalde daar haar Master of Fina Arts (MFA). Brouckaert heeft talloze beurzen gekregen van de Vlaamse Regering en fellowships van de Rockefeller Foundation, van het Bellagio, Liguria Study Center in Bogliasco, Italië en Yaddo in de VS.

Momenteel werkt ze aan een tentoonstelling Re/pro/ducing Complexity die op 23 oktober 2011 zal worden geopend in het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. De Duitse kunsthistoricus Peter Lodermeyer nodigt voor de tentoonsteling drie kunstenaars uit, die tekenen centraal hebben staan in hun oeuvre: Jorinde Voigt (DE), Nelleke Beltjens (NL) en Hedwig Brouckaert.

Brouckaert gebruikt in haar tekeningen beelden uit de massamedia, die vaak een zeer grote productiewaarde hebben. Via de post of in de krantenwinkel krijgen we ongerepte, glossy tijdschriften, die echter bedoeld zijn om al snel bij het oud papier te belanden en te worden vervangen door actuelere informatie. Het werk van Brouckaert daarentegen, is het resultaat van een ouderwets en langzaam proces. Het verwijst naar de cultuur waar ze een uitvloeisel van zijn, maar transformeert het oorspronkelijke verhaal volledig. Brouckaert vraagt de bezoeker om het beperkte, commerciële scenario te herlezen.

In Flacc verkent Hedwig Brouckaert de mogelijkheden van digitale media. Speciaal voor Re/Pro/Ducing Complexity ontwikkelt ze een installatie voor het museum en een reeks grote digitale afdrukken op papier waarop ze blijft tekenen. Ze creëert daarbij verschillende lagen - tekeningen, fotografie en digitale prints - en herhaalt deze processen keer op keer in één kunstwerk. Door de digitale technologie zijn haar mogelijkheden als tekenaar aanzienlijk uitgebreid en kan ze de beeldtaal van de reclame- en amusementsmedia op zo'n manier bewerken dat er bepaalde verborgen dimensies aan het licht komen.

www.museumdd.be
www.hedwigbrouckaert.net

Locatie

FLACC
Casino Modern, André Dumontlaan 2
3600 Genk
+32 (0)89 84 52 23

De openingstijden zijn afhankelijk van het op dat moment lopende project. Het is daarom aangewezen om vooraf contact op te nemen met FLACC.

Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14
9831 Deurle
0032 (0)9 282 51 23

Organisatie