Factura 2013 - een verkenning van de verfhuid

27.04.2013 16.06.2013
CIAP Hasselt
Fik van Gestel - Jenkins Grass

Factura 2013 is een tentoonstelling rond hedendaagse schilderkunst waarbij de verfhuid centraal staat.

FACTURA 2013 toont in Hasselt een selectie hedendaagse schilders. ‘Faktura’ (met k) is een begrip dat voor het eerst werd geïntroduceerd ten tijde van de Russische avant-garde als tegenhanger van het klassieke factuur-idee. Waar factuur het heeft over de schriftuur van de individuele kunstenaar, overstijgt factura die louter individuele toets. Factura gaat over de keuze van het materiaal en de manier waarop dat materiaal behandeld wordt om een specifieke verfhuid te tonen. Factura legt de procedure van een schilderkunstige act bloot en kent zo inhoud toe aan de oppervlaktebehandeling van een schilderij.

Factura is een interessant begrip om het kijken naar schilderkunst te begeleiden. Aan de hand van het werk van 10 schilders gaat deze tentoonstelling op zoek naar een hedendaagse invulling van het factura-begrip en naar het schilderkunstige gebaar als een manier van denken. Factura 2013 als een manier van kijken naar schilderkunst vanuit de verfhuid van het schilderij zelf.

Curator: Fik van Gestel

Met werk van: Michiel Ceulers, Willy De Sauter, Vincent Geyskens, Wannes Lecompte, Boy & Eric Stappaerts, Thé Van Bergen, Philippe Vandenberg, Carole Vanderlinden, Fik van Gestel, Marthe Wéry.

Vernissage: zaterdag 27 april om 15u
Tijdens de officiële opening geeft Fik van Gestel een inhoudelijke inleiding op de expo.  Die dag wordt ook de publicatie gepresenteerd.  Professor Willem Elias schreef de tekst voor deze publicatie.

Rondleiding en gesprek: zondag 19 mei om 15u
met Fik van Gestel, curator van de tentoonstelling.
 
Lezing: zondag 16 juni om 15u
door Hans Theys en Hélène Vandenberghe
Locatie

CIAP
Site Gelatinefabriek, Armand Hertzstraat 21 bus 1
3500 Hasselt
+32 (0)11 22 53 21

Openingsuren:
dinsdag tot en met vrijdag: 11:00 - 18:00
zaterdag en zondag: 13:00 - 17:00

Organisatie