De Folklore van het Kwaad - David Baeyens

04.08.2013 29.09.2013
De Bottelarij Wellen
Filzlatschen-Tandaradei, 2013 - video still - David Baeyens

 David Baeyens (Tienen, 1973) is beeldend kunstenaar, hij woont in Diepenbeek en is sinds het afgelopen academiejaar docent Project Atelier bij Pentagoon, de Academie voor Beeldende Kunst in Tongeren. Baeyens ruilde in 2007 zijn loopbaan als zelfstandig ondernemer en bedrijfsleider in voor het kunstenaarschap. Hij behaalde in 2011 zijn master schilderkunst aan de MAD-faculty o.l.v. Koen van den Broek met het project ‘Design & Disaster’ een reeks van grafische werken, prints en tekeningen.

Dit jaar studeerde hij af als cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Maastricht, waar hij een onderzoeksmaster behaalde in artistic research met het werk ‘De Folklore van het Kwaad’ bestaande uit een essay en nieuwe kunstwerken: een video, foto’s en tekeningen op groot formaat, voornamelijk in zwart-wit.

Net als bij het voorgaand onderzoek Design & Disaster (2011) staan in zijn artistiek werk de condition humaine en de politieke gelaagdheid centraal. Baeyens tracht een maatschappelijk standpunt in te nemen en creëert beelden die aanzetten tot reflectie. Centraal in De Folklore van het Kwaad staat de mens die zichzelf en zijn onschuld verliest en het kwaad dat bij iedereen latent aanwezig blijkt.

“De geschiedenis leert ons dat de voorwaarden tot de manifestatie van het kwaad vervuld worden in een klimaat van angst en onzekerheid, vaak gepaard gaat met een slepende economische recessie en een politiek gericht op afbakening en uitsluiting. Dat nationalisme wordt politiek gerechtvaardigd door een uitgesproken ideologie die diepgeworteld zit in historische mythes en ‘tegenmythes’. Een fanfare die vrolijke muziek speelt terwijl krijgsgevangen worden gemarteld. Volksliederen en schlagers die gebruikt worden voor propaganda. Het verlies van onschuld. De latente aanwezigheid van het kwaad in ons allen. De relatie tussen nazi-Duitsland, de Vlaamse identiteit en de N-VA van Bart De Wever vandaag”
(Baeyens D., De Folklore van het Kwaad, 2013).

Opening zondag 4 augustus 2013 om 15.00 uur

Openingstijden  van dinsdag tot zondag van 10u tot 21u, maandag gesloten

Finnisage zondag 29 september 2013 om 10.00 uur met een luxe-ontbijt met bubbels

Foto: Filzlatschen-Tandaradei, 2013 Still uit video (06:30)

Locatie

De Bottelarij
Ulbeekstraat 21
3830 Wellen

Organisatie

De Bottelarij