Marie Sester (FR/USA)

Marie Sester

Verslag: Ils Huygens

Marie Sester werkt voornamelijk met digitale technologie in diverse media en formats. Geboren in Frankrijk begon Sester haar carrière als architect na het behalen van een Masters Degree op de Ecole d'Architecture in Straatsburg. Haar interesse verschoof echter al snel van het ontwerpen van ruimtelijke infrastructuren naar het onderzoeken van ideologische structuren en hoe cultuur en politiek ons gevoel van plaats beïnvloedt.

Haar interactieve en experimentele installaties nemen dan ook vaak de publieke ruimte als vertrekpunt.

Een van haar installaties, ACCESS maakte deel uit van de Z33 tentoonstelling Architecture of Fear (http://www.z33.be/node/3899 )en werd gedurende drie weken opgezet in de centrale gang van de PHL school. In deze installatie wordt via een ingenieus infrarood tracking systeem een spotlicht met geluidsstraal geactiveerd dat zich richt op nietsvermoedende voorbijgangers. Daarnaast is het ook mogelijk het spotlicht zelf van op afstand te bedienen door middel van de Access-website waar je via een vizier een doelwit kan selecteren. Terwijl sommige voorbijgangers het werk ervaren als een schok, genieten anderen juist van de aandacht, van het gevoel om ‘in the spotlight’ te staan. Het werk combineert de angst voor sociale controle van hedendaagse surveillance met onze drang naar entertainment, manipulatie en zelfpromotie.

 

Een kort videoverslag van TVLimburg over de installatie in PHL vind je hier: http://vimeo.com/34711202

 

Tijdens haar lezing ging Marie Sester niet alleen uitgebreid in op ACCESS maar vertelde ook over andere projecten.

 

Threatbox.us is net als Access een ambitieuze installatie voor de publieke ruimte waarin een projectiebeeld over een muur op en neer beweegt, het beeldmateriaal is een montage van gewelddadige fragmenten uit films, nieuws, media, computer games. Ook de bijbehorende audio is immersief en vooral erg agressief. Tijdens het bekijken van de beelden wordt via een tracking systeem een van de bezoekers als doelwit uitgekozen en letterlijk onder schot genomen door de installatie.

 

Mirror is een werk dat  inspeelt op die vreemde combinatie van hedendaagse ijdelheid en surveillance die ook al in Access werd verkend. Het werk bestaat uit een interactieve spiegel die met behulp van een ingebouwde camera en sensoren mensen volgt zodat hun gezicht altijd in het centrum van de spiegel blijft. De spiegel reflecteert dus niet alleen je beeld maar wordt een interactief oog dat je blijft achtervolgen. 

 

Video: http://vimeo.com/47271874

 

Verder bouwend op een werk als Mirror is Marie Sester momenteel bezig aan een nieuwe reeks werken onder de noemer ‘Emotion’. Hiermee wil ze verkennen hoe dagdagelijkse voorwerpen in de publieke ruimte (zoals bijvoorbeeld meubels) geactiveerd kunnen worden tot interactieve emotie-opwekkers, gaande van angst tot verdriet tot vreugde. ‘Fear’, de eerste installatie die ze uitwerkte bestaat uit een tafel met zetels errond die opgesteld staan in een lobby, het zachte en aanlokkelijke pulserende licht en geluid dat de tafel produceert verandert naarmate je dichterbij komt in luid gepiep en geschreeuw dat door merg en been gaat.

 

Meer over het werk van Marie Sester vindt je op haar website: www.sester.net