Verslag

Everything is food for art

Verslag door de masterstudenten van Object & Jewellery 2012

Lisa Walker: Nieuw-Zeelandse juweelontwerpster en verwoed verzamelaar. Zo kan haar oeuvre ook best omschreven worden als een verzameling. Een accumulatie van materialen, technieken en objecten. Drie elementen die elkaar beïnvloeden en steeds in conversatie treden met elkaar en haar omgeving. Door een diep geworteld respect voor deze materialen en objecten komt draagbaarheid en duurzaamheid pas op een tweede plaats. Ze tracht deze steeds te benaderen met dezelfde verwondering en openheid die schuilt in de blik van een kind. Ze gebruikt alle materialen in hun eerlijkheid. Parels, dure houtsoorten, speelgoed en dagelijkse gebruiksvoorwerpen zijn allemaal evenwaardig in haar ontwerpen.

 

Naar eigen zeggen is ze technisch niet zo sterk. Dit compenseert ze met haar durf en originaliteit in materiaalgebruik. Zo gebruikt ze onconventionele methodes zoals het verlijmen van stukken, wat in de sieradenwereld als “not done” aanzien wordt. Haar gebrek aan techniek vormt ze op die manier om tot een techniek op zich. Deze rebelsheid tegen traditionele regels is kenmerkend voor haar werk. Ze gaat dan ook bewust de confrontatie aan met thema’s die haar van nature minder goed liggen.

 

Ondanks de directheid die in haar stukken naar boven komt, ontstaat er een poëtisch meesterschap. Dit maakt haar tot een van de meest invloedrijke juweelontwerpers. Zoals ze zelf zegt “sometimes it’s ok just to make something beautiful”…