Playing with Senses

PERCEPTIBLE CHESS GAME

 

Wat maakt speelgoed goed speelgoed? Moeilijk te zeggen. Al leert het observeren van spelende kinderen vooral dit: kinderen zijn erg inventief om met behulp van spullen uit hun omgeving aan de slag te gaan en er speelfuncties aan toe te kennen.

 

De vrijheid van de zintuigelijke ontdekking en de ruimte voor fantasierijke inventiviteit is er veel minder bij het voorgevormde plastic speelgoed of in computerspelletjes. Het gangbare speelgoed is niet alleen voorgevormd in vorm en functie, het past ook in het winstbejag van de bedrijven dan dat het om het kinderwelzijn draait.

 

Vandaar een zoektocht naar een universele speelset die eeuwig mee kan gaan én ook mee evolueert in de tijd én met de leeftijd. Terwijl ukjes het kunnen gebruiken als bouwblokken, kan het dienstdoen als schaakspel. Het schaakspel is een metafoor waarin generaties, culturen, rassen elkaar tegemoet treden in een universeel spel en ook al hebben de speelstukken geen vormelijke referentie aan de verschillende schaakstukken; variatie in gewicht, geur, materiaal, vorm en textuur laten de spelers toe om zelf het spel naar hun hand te zetten.

 

De speelset werkt zinnenprikkelend, versterkt de connectie tussen object en gebruiker en draagt bij tot de ontwikkeling eigen aan de evolutie van de spelende mens. Speelgoed door het leven. 

 

Lees meer in het Toegepast 17 magazine

 

MAKIKO SHINODA

 

makiko.shino@gmail.com

www.makikoshinoda.com

 

Klik hier voor meer info over Toegepast 17

Locatie

Organisatie