Marina Toeters

A-Z Lezing  Marina Toeters 08.02.2011.
Verslag:
Romy Cockx en Eve Demoen

Marina Toeters combineert mode met technologie.

Een schimmeljurk, netwerkjas of trilvest voor doven? Het kan allemaal dankzij by-wire.net, een platform dat mode combineert met technologie.

Marina Toeters richtte na haar studies by-wire.net op, een platform waar techneuten en mode-ontwerpers nadenken over de mode van morgen. Zo hebben ze onder andere de anti-bacteriële jurk uitgevonden: een jurk uit zilverdraad die je binnen 10 minuten bacterievrij maakt. De nieuwe outfit voor onze verplegers?

Een platform waar mode technologie ontmoet, dat klinkt enorm science fiction.

Dat is het misschien wel voor de meeste mensen. Wij houden ons vooral bezig hoe we nieuwe technologiën kunnen integreren op vlak van mode. Deze technieken moeten natuurlijk wel een maatschappelijk belang hebben, bijvoorbeeld op sociaal of ecologisch vlak.

Is de mode van vandaag te saai geworden? 

Sinds de jaren ’60 zien we niet echt een evolutie in de modewereld. Alles komt steeds terug: materialen, patronen. Het is eens tijd voor iets nieuws, en daarom schakelen we over op nieuwe technieken. Technologie speelt een grote rol in ons leven, dus waarom ook niet op het gebied van mode.

Mode-ontwerpers en techneuten samenzetten, dat kan niet altijd koek en ei zijn.

Het zijn inderdaad twee verschillende werelden. Mode-ontwerpers werken tegen deadlines en hun producten worden het liefst op zo groot mogelijke schaal geproduceerd. Techneuten daarentegen doen tien jaar over een ontwikkeling en eenmaal deze af is, gaan ze deze beschermen door middel van patenten en dergelijke. Daarbij nog het verschil in communicatie kan zeker eens botsen.

Een voorbeeld van jullie werk is de anti-bacteriële jurk, maar je hebt bijvoorbeeld ook de reflecterende regenjas.

Klopt. De wereld zou zoveel mooier zijn als al die lelijke fluovestjes weg zouden zijn. Daarom hebben wij een regenjas gemaakt die zowel de haute couture heeft als de veiligheid. De blauwe jas is gemaakt uit speciale glasbolletjes die wit worden als er licht op schijnt. Hierdoor reflecteer je dus helemaal, maar heb je toch een mooie jas.

Buiten deze specifieke voorbeelden hebben jullie ook enkele technieken die vaak gebruikt worden.

Een veel gebruikte techniek is het ultrasoon lassen ofwel hotmelt genoemd. Hier lassen we de lappen stof aan elkaar, zodat we geen draad moeten verspillen. De laser techniek wordt ook gebruikt om figuurtjes of patronen in een stof te maken.

Dus binnen vijf jaar hangen er reflecterende regenjassen in de H&M en wordt alle kleding aan elkaar gelast?

Dat is perfect mogelijk want de grondstoffen zijn er en het productieproces is beter. Het gebeurd niet omdat de textielfabrikant niet mee wil. Ze zien niet in dat daar ook een grote markt is. Ik denk dat het iets psychologisch is wat de maatschappij tegenhoudt. Technologie klinkt nu eenmaal science fiction en het duurt even voordat dit sociaal aanvaard wordt.

Maar dat is ook niet jullie doel om dit te commercialiseren.

Nee, onze grootste intresse is de innovatie zelf. Nieuwe technieken ontwikkelen en experimenteren met andere materalen. Dat wil niet zeggen dat we het niet fijn zouden vinden als iets gecommercialiseerd zou worden, maar die klik met de modefabrikanten is er nog niet. Het zal wachten worden op de juiste persoon op het juiste moment.