Peter Troxler (NL)

organisatie: Design Platform Limburg
08.05.2012 om 20u00
Peter Troxler (NL)

Peter Troxler is onafhankelijk onderzoeker op het snijvlak van bedrijfskunde, maatschappij en techniek. Peter houdt zich bezig met onderzoek naar business modellen voor het open source tijdperk - open design, open hardware, open uitvindingen - en de daarvoor benodigde formaten en maatschappelijke systemen voor innovatie en co-creatie. Hij is met name geïnteresseerd om de impact te onderzoeken die postindustriële productie (open source gebaseerde, persoonlijke digitale fabricage) heeft op de mainstream maakindustrie. In dit kader is in 2011 het boek Open Design Now ontstaan dat Peter heeft uitgebracht samen met collega’s van Premsela en Waag Society.

Peter Troxler is gepromoveerd in technische bedrijfskunde aan de ETH Zurich, Zwitserland. Hij heeft gewerkt als projectleider voor automatiseringsprojecten in de maakindustrie, als organisatieadviseur, als onderzoekmanager op het gebied van kennismanagement en -technologie. Sinds hij in 1994 zijn eerste onafhankelijke toneelgroep heeft opgericht, was Peter ook actief om ondernemerschap en projectmanagement in de creatieve sector toe te passen en te vernieuwen. Sinds 2008 is hij betrokken bij de internationale Fab Lab beweging.

Open Design is Creëren van Waarde

Een kleine 50 jaar geleden heeft Roland Barthes zijn essay over la mort de l'auteur gepubliceerd, een credo voor de postmodernisten. Technieken zoals remix en mash-up hebben op basis van digitale technologie de kunsten veranderd en de voorspelling van Barthes realiteit laten worden – met name in de muziek, schilderkunst, fotografie en film. Digitale technieken bereiken nu de wereld van design. Voormalige exclusieve en dure design- en productietechnieken zijn toegankelijk geworden voor iedereen. Deze postindustriële productietechnieken bieden een alternatief voor massaproductie. In veel opzichten is dit een terugkeer naar productiemethoden die meer aan handwerk doen denken. Ze verschuiven de balans tussen professioneel en amateurdesign en -productie. Voor ontwerpers biedt deze veranderende context een opportuniteit die vertaald kan worden in een nieuwe ontwerppraktijk. 

 

De A-Z lezingen gaan dinsdag door in de Zebrazaal van Z33.
De lezingen zijn gratis mits inschrijving.
Registreer je hier voor de A-Z lezing met Peter Troxler.


Registratie

Reserveer je plaats online


Locatie

Organisatie