Caroline Coolen

FreeSpace 2004
Caroline Coolen werkte vooral met bestaande, gevonden voorwerpen die ze deels gebruikte of verwerkte, transformeerde, assembleerde tot een nieuw beeld, een nieuwe context. Coolen vertrok vaak van alledaagse voorwerpen en materialen, van kitscherige beeldjes tot gebruiksvoorwerpen als papier, karton en gips. De ganse expliciete figuratie evolueerde naar steeds eigenzinnigere vormen, steeds minder figuratief en steeds persoonlijker, maar volgens een heel traditionele beeldbouwkundige benadering van het boetseren en 'mouleren'. Het werk dat Coolen in het FLAC© maakte bevat elementen die ze voorheen gebruikte of wilde gebruiken binnen het thema van de menselijke figuur. Ze portretteert niet direct met ogen, neus en mond, maar met een houding, een kapsel. Het is meer een type dat ze weergeeft, een van die types die ze tegenkwam door te reizen in het Oostblok. Het werk verpersoonlijkt een reisindruk. - Tom De Bock

FreeSpace 2005
Ken je het gevoel? Je hebt pas een kunstwerk gezien en je bent er helemaal onrustig van geworden omdat het je enthousiast maakte of juist vervulde met walging. Je wordt overspoeld door een vloedgolf van gevoelens en indrukken die je doen terugdenken of vooruitblikken. Het is precies zo'n stroom van verlangens, dromen en visies die Caroline Coolen (1975) laat stollen tot sculpturen. Maar deze individuele indrukken uit gesprekken, uit reizen - kortom: uit haar leven - voeren niet de boventoon. Het zijn slechts puzzelstukjes die in verschillende constellaties kunnen opduiken in tekeningen, schetsen en uiteindelijk beeldhouwwerken. Ze zijn onder-geschikt gemaakt aan het scheppen en uitvoeren van de beelden.

Caroline Coolen wil scheppen, maken, creëren. Haar beelden dragen dan ook de sporen van haar creatieve energie, de zichtbare letsels van het maakproces. Als toeschouwer krijgt men de indruk dat de kunstenaar het beeld niet helemaal heeft kunnen afwerken en dat we mogen mee-kijken hoe een beeld tot stand komt. In reeksen zoals bijvoorbeeld de hondenkoppen zorgen juist die sporen ervoor dat elk beeld zijn eigen unieke karakter krijgt. Het onaffe en individuele karakter wordt extra in de verf gezet door het gebruik van goedkope en snel toepasbare materialen die volgens Coolen niet moeten onderdoen voor de klassieke materialen zoals marmer, brons of keramiek. Het inspireert haar om in eenzelfde beeld brons en schuimplastic, keramiek en karton tegen elkaar uit te spelen en zo inhoudelijk het kunsttheoretische discours te infecteren met haar directe beeldspraak.

Voor haar bijdrage aan de tentoonstelling 'Onder kunstenaars en organisaties' liet Caroline Coolen zich inspireren door de oude open haarden in de begijnhofhuisjes in Z33. Met eenvoudige middelen zoals houtskool en papier simuleerde ze de gezellige warmte van een haard op de plek van een voormalige liftkoker in een vertrek dat sporen vertoont van een drastische sloop. In het tweede luik van de presentatie zorgde Ellen Harvey letterlijk voor een reflectiemoment met haar 'Mirror for Caroline'.

Onder de titel 'Veldmeester' presenteerde Caroline Coolen in het najaar van 2005 ook werk in de ruimte van CIAP en op diverse locaties in de Hasseltse binnenstad. De titel van het project is ontleend aan de gelijknamige sculptuur. De beschilderde vlakken op dit beeld brengen het oudere werk 'Weltmeister' in herinnering, maar de zeefdruktechniek waarmee Coolen met keramische inkten oude kaarten en ultramoderne satellietfoto's overbrengt op de levensgrote keramische figuur zorgt er voor dat de 'Veldmeester' zijn eigen geschiedenis krijgt. Zijn beschilderde rug lijkt op te lossen in het verleden, maar met beide voeten stevig in het heden tuurt hij naar de toekomst. - Jurgen Gaethofs