BAU 2009

BAU Banner 2009

BAU 2009
Sprekers

BAU 2009
Samen met de economische partners Agentschap Ondernemen, Unizo Limburg en VOKA Limburg organiseerde Design Platform Limburg op 12 maart 2009 voor de derde keer Business as Unusual. Tijdens Business as Unusual lichten zestien creatieve ondernemers met verschillende ervaringen en diverse achtergronden (sommigen zijn zelf pas gestart, anderen zitten al twintig jaar in het vak) toe wat ondernemen in de creatieve sector voor hun betekent.

Nieuw aan de editie van 2009 waren de informele rond-de-tafelgesprekken, naast de klassieke duo-lezingen. Tijdens zo een rond-de-tafelgesprek nemen de studenten het woord en vuren al hun vragen af op de spreker. De groepen zijn kleiner, waardoor er een ongedwongen maar interactief vraaggesprek ontstaat.

Met de deelname van de XIOS Hogeschool Limburg zijn nu alle hogescholen van Limburg betrokken bij Business as Unusual. Studenten van de opleiding Verpakkingstechnologie (specialisatie van opleiding Toegepaste Ingenieurswetenschappen) moeten evenveel een evenwicht zoeken in de combinatie creativiteit en rendabiliteit als studenten productdesign.

Tips over het leven als freelancer zijn dan ook weer interessant voor studenten Journalistiek. Deze journalisten in spé maken een verslag van de dag en verzamelen de 10 beste starterstips. Naast journalisten en verpakkingsspecialisten zijn de voorlaatstejaars ontwerpstudenten van de Provinciale Hogeschool Limburg (Arts & Architecture) en de Media & Design Academie (KHLIM) de doelgroep.

In 2009 werd de deelname ook opengesteld voor studenten van andere jaren, pas afgestudeerden en iedereen die geïnteresseerd is. Met in totaal 200 deelnemers was de derde editie van de ondernemersdag zeker geslaagd!
 

WARD BERGEN: OMDAT WONEN ONS DAGELIJKS BEZIGHOUDT
Ward Bergen (1978) vestigde zich na zijn studies interieurarchitectuur aan de PHLimburg als zelfstandige en werkte de eerste jaren als freelancer voor o.m. ‘Thierie interieurarchitecten’ en Cleuren_Merken+. Daarnaast volgde hij de voortgezette opleiding meubelontwerp te KH Mechelen en werkte hij aan enkele kleine particuliere opdrachtgevers al dan niet in samenwerking met architect Nick Ceulemans. Met laatstgenoemde richtte hij in 2003 een denktank ‘studio Fragment’ op. Met deze 2-span werkten zij aan enkele meubelontwerpen en ontwerpwedstrijden waarvan de Desque-Artifort design contest 2003 op hun naam werd geschreven. Begin 2004 startte hij zijn carrière bij ‘March’ te Maastricht. March is een interieur/architectenkantoor wat zich toespitst op housing, living en hospitality voornamelijk in de projectwereld met Vesteda en ING real estate, als grootste klanten. Als projectmanager en hoofddesigner volgt Bergen de projecten op van de eerste schetsen tot de volledige uitvoering en oplevering.
www.march.nl
 
CASIMIR
Casimir produceert en distribueert meubels onder zijn eigen naam sinds 1995. Hij kende al snel succes en wordt gezien als één van de toonaangevende Belgische ontwerpers van zijn generatie. Hij mocht in 2004 de Vlaamse Cultuurprijs in ontvangst nemen. Casimir is tevens de oprichter van het designlabel Vlaemsch(). Vlaemsch() staat voor Vlaamse traditie, humor, design, eenvoud, no-nonsense en soliditeit met een surrealistisch kantje. Het label richt zich op klein meubilair en accessoires. Creativiteit wordt gecombineerd met kwaliteit: kwaliteit van het design en kwaliteit van het product. Vlaemsch() werkt samen met een internationaal team van ontwerpers. De stukken uit de CasimirMeubelen collectie worden traditioneel door vakmensen geproduceerd, terwijl de Vlaemsch() - producten industrieel worden vervaardigd.
www.vlaemsch.be, www.casimirmeubelen.be
 
JOS CLAESEN: FROM GLOBETROTTER TO A PLAYER ON THE GLOBAL MARKET
Jos Claesen is met zijn werk langs zowat elk Belgisch netvlies gepasseerd. Hij start zijn carrière na zijn studies film-regie aan het RITS bij Little Big One, een computer graphics bedrijf. In 1993 richt Jos samen met Ben Stassen zijn eigen animatiebedrijf Trix op. Trix bouwt wereldwijd een stevige reputatie op als ride-film specialist, met films als Cosmic Pinball, Dracula's Haunted Castle, Kid Coaster, Grand Prix Raceway en Moontree Mission. In 1998 fusioneert Trix met CGI house Movida. Met hun specialisatie in computeranimatie voor grootbeeld filmformaten, zijn ze topspelers in deze nichemarkt. Sinds twee jaar heeft nWave zich genesteld in de animated feature film niche. Fly Me To The Moon is een internationaal succes en er wordt met een ploeg van een honderdtal animators gewerkt aan de nieuwste animated feature: Around The World in 80 Years. Claesen's werk is te zien in films als Special Effects: Anything Can Happen, Amazon, The Mysteries of Egypt, Thrill Ride: The Science of Fun, 3-D Mania: Encounter in the Third Dimension, Alien Adventure, Haunted Castle, The Human Body Film, Wired to Win, Wild Safari en African Adventure, Fly me to the Moon en Around the World in 80 Years.
www.nwave.com
, www.linkedin.com/in/johansimons
 
BART COENEGRACHTS: DE GOUDEN LINIAAL
Allen afgestudeerd in 1999 aan de Provinciale Hogeschool Limburg, departement Architectuur, bundelden Bart Coenegrachts, Raf Snoekx, Jan Thys en Frank Vanden Ecker in 2006 de krachten en richtten hun eigen ontwerppraktijk op in Genk. Hun opdrachten situeren zich zowel in de particuliere als de publieke sector, van stedenbouwkundig-, architectuur-, tot interieurontwerp. Als jong architectenbureau is De Gouden Liniaal Architecten bvba vooral bezig met het zoeken naar de ‘juiste’ ontwerphouding en met het komen tot een ‘zich eigen gemaakte’ en ‘beproefde’ manier van werken, van omgaan met een opdracht. Deze houding trachten zij niet alleen in het ontwerpen, maar in alle geledingen van het bouwproces consequent door te trekken, zonder daarbij de essentie van het bouwen uit het oog te verliezen.
www.degoudenliniaal.be
 
PIETER GEENEN: GROEIEN ALS JONGE KUNSTENAAR
Beeldend kunstenaar Pieter Geenen studeerde in 2003 af als fotograaf aan de Media & Design Academie in Genk. De volgende twee jaar ontwikkelde hij zijn werk aan het internationale postgraduaat programma van Sint-Lukas in Brussel, Transmedia. Daar kwam hij in contact met nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars uit allerlei disciplines. Sindsdien werden zijn video’s en audiovisuele installaties onder meer tentoongesteld en gepresenteerd tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam, Videoformes (Clermont-Ferrand), Courtisane Festival (Gent), Images Festival (Toronto) en in Argos (Brussel), MuHKA_media (Antwerpen) en Stadsgalerij (Heerlen). Ook werd hij de voorbije jaren herhaaldelijk genomineerd voor diverse prijzen. Zo won hij in 2007 de Input/Output prijs van de stad Brugge. Sinds 2008 ontvangt hij ook de financiële steun van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het realiseren van zijn werk.
www.silenceisgolden.be
 
GIJS HOPPENBROUWERS: CREATIVE @ WORK: GET WHAT YOU WANT IN BUSINESS
Gijs Hoppenbrouwers werkt als webproducer - account manager bij het bureau Duval Guillaume. Al rond zijn 18e vond hij zijn weg in het graphic design wereldje met het ontwerpen van posters en logo's. Door samenwerking kwamen er ook websites bij en ging het verder dan alleen het ontwerp. Er groeide al snel een interesse voor concept en strategie. Tijdens de studie Bedrijfscommunicatie & Digitale Media ontwikkelde hij een passie voor nieuwe media en de oneindige toepassingen ervan. Hoe dan ook is het ondernemen vanaf jonge leeftijd altijd de rode draad geweest. Verwacht heel wat praktische know-how en een toekomstvisie over de rol van jonge creatieve denkers en doeners in business. Alle deelnemers kunnen vanaf 10 februari 2009 hun vragen, ideeën en dromen posten op de blog www.ygency.com. Let's start the conversation!
www.ygency.com
 
ELIZABET IGLESIAS: HOLISTIC ARCHITECTURE 50 │ 5]]
HOLISTIC ARCHITECTURE 50 │ 5 is veel meer dan de zoveelste hype…HOLISTIC ARCHITECTURE 50 │ 5 staat voor een totale levensvisie op mens, natuur, gebouw, omgeving, … binnen de domeinen architectuur, renovatie, interieur en stedenbouw én dit vanuit bezorgdheid voor moeder natuur in haar relatie met het universum. HOLISTIC ARCHITECTURE 50 │ 5 heeft dit neergeschreven in een mission-statement ondertekend door alle medewerkers. Deze is gebaseerd op 3 peilers: Ecologie-Economie-Emotie. Wij werken met bezieling in het NU rekening houdend met verleden en toekomst. Enkele van onze referenties: "de scheve torens" van Cegeka-Provincie in Hasselt, nieuwe toonzaal Lambrechts Sanitair in Hasselt, kantoorgebouw ING-Arcadis Gedas te Hasselt, … Juul Vanleysen is de architect │ founder en Elizabet Iglesias is ook een schakel binnen de holistische cirkel en komt vanuit haar architectenfunctie bij HOLISTIC ARCHITECTURE 50 │ 5 spreken. www.holisticarch.com
 
TIM KNAPEN
Tim Knapen studeerde twee jaar geleden af aan het St. Lucas in Antwerpen, richting grafische vormgeving. Maar hij wil en kan niet in het hokje 'graficus' geplaatst worden. Zijn werk is niet onder 1 noemer te vangen en ontstijgt de vormgeving. Hij zoekt doelbewust het grensgebied tussen toegepast en autonoom werk op. Zijn afstudeerproject dat op verschillende plaatsen is en wordt tentoongesteld, 'GODMODE' is daar een goed voorbeeld van. Dit is een interactieve installatie waarbij de gebruiker zijn eigen getekende figuur via een fotokopieerapparaat geanimeerd en zo tot leven ziet komen. In Berlijn liep Knapen stage bij ART + COM, een bureau dat interactieve installaties maakt voor grote bedrijven als BMW. Dit is gelijk ook de enige ervaring die Knapen heeft met werken onder een baas. Hij begint direct na zijn afstuderen als zelfstandige en vormt samen met 3 kompanen Indianen. Het werk van Knapen en zijn Indianen gaat van grafisch werk, naar het bedenken van websystemen, tot het maken van interactieve installaties. Projecten voor opdrachtgevers worden afgewisseld met eigen, vrij werk. Tim Knapen zoekt binnen zijn onderneming vooral onafhankelijkheid en de vrijheid om zijn ideeën naar eigen inzicht uit te werken.
www.pacesetter2000.be
 
NR 5: Salvatore Russo, Maurizio Falciglia, Jan Hendrikx, Steven Brouns, Debora Lauwers & Daan Linsen
NR 5 is een collectief van 5 creatieve bedrijven met elk een verschillende achtergrond. Van product design, grafisch ontwerp, printing, verlichting tot meubelontwerp. Samen hebben ze een showroom in Hasselt aan de Vismarkt (NR 5 natuurlijk) om het publiek kennis te laten maken met hun creaties. Ze kwamen elkaar regelmatig tegen bij verschillende opdrachtgevers en besloten dan maar hun creatieve krachten te verenigen om een totaalconcept te kunnen aanbieden. NR 5 doet totaalinrichtingen gaande van interieurs tot beursstanden alsook show- & project inrichting. Salvatore Russo is gespecialiseerd in visuele communicatie – print & sign (www.ngin.be). Maurizio Falciglia bedenkt en ontwerpt doordachte elektro installaties (www.futureliving.be). Jan Hendrikx is een project manager en productontwikkelaar (www.janhendrikx.be). POAP (Debora Lauwers & Daan Linsen) is een grafisch ontwerpduo (www.postcardofapainting.com) en Steven Brouns is de meubelontwerper van ZOINK (www.zoink.be). Samen vormen zij NR 5! (Voor Business as Unusual worden de 6 creatievelingen opgesplitst in 2 sprekerstrio’s.)
www.nr5.be, www.ngin.be, www.futureliving.be, www.janhendrikx.be, www.postcardofapainting.com, www.zoink.be
 
STIJN SEGERS: SELFMADE WERKMAN
Stijn Segers (°1977) is een autodidact. Hij heeft zichzelf alle kneepjes van de grafische vormgeving aangeleerd en heeft sinds 2002 met zijn ontwerpbureau 'Werkmannen' een vaste voet op de grafische markt. Met een sterke DIY-attitude en een liefde voor popcultuur geeft hij zowel vorm aan boeken, flyers, posters, signalisaties, logo's, stickers, magazines, … en ontwerpt originele lettertypes, t-shirts en CD's. Tevreden klanten die graag hun opdrachten op de werktafel van Werkmannen leggen zijn onder andere de Queeste, AINSI (Podium), Michaël Verheyden (Design), Zamu Awards, Superlux, Momus, Shameboy, Play Festival, Muziekodroom (Muziek), Stad Genk, Stad Hasselt, Stad Maastricht en Provincie Limburg (Overheid).
www.werkmannen.be
 
WIM SEGERS & RITA WESTHOVENS: VAN PRODUCTONTWIKKELING TOT PRODUCTPRESENTATIE
Rita Westhovens en Wim Segers hebben sinds 1989 hun eigen Ontwerpstudio Segers-Westhovens. Ze combineren hun opleidingen tot een ontwerpbureau dat verschillende kanten op kan. Rita Westhovens studeert af als grafisch ontwerper in Antwerpen in 1980. Wim Segers studeert af als Productdesigner in 1982 aan de Media en Design Academie - KHLim. Hun ontwerpstudio Segers-Westhovens werkt voor bedrijven zoals The Heating Company, Watkins Europe whirlpools, Limeparts gevelbekledingen, E-Max aluminiumprofielen, Tribu en Versus, Vasco, Thermic, Indera, W-Kwadraat en Viteo buitenmeubilair.
www.osw.be
 
JOHAN SIMONS: PURE COMMUNICATION
Johan Simons wil visuele communicatie met de nodige humor benaderen, hij zit dan ook in het vak omdat hij het leuk vindt om te doen. In 1999 na zijn studies grafische- en reclamevormgeving aan de PHL gaat hij aan de slag als webdesigner bij Valoris. Nog datzelfde jaar start Johan samen met zijn ex-medestudent Johny Stijnen een eigen communicatiebureau, Pure Communication. Tegenwoordig bestaat Pure Communication uit een team van 7 mensen. Pure Communication legt zich toe op online en offline communicatie en werkt voor bedrijven zoals VRT, Sony, Bose, LMS, Z33, Provincie Limburg, Stubru, Philips, Ethias Arena/Grenslandhallen, Stad Gent, en Art of Vanity.
www.pure-communication.be
 
BEN VAN ORSHAEGEN: 80% TRANSPIRATIE 20% INSPIRATIE
Ben Van Orshaegen is een doener. In 2003 studeert hij af in Driedimensionale vormgeving, optie juweelkust aan de PHL. Twee maand later gaat hij reeds als zelfstandige aan de slag. In 2005 opent hij zijn 'open atelier' in het centrum van Hasselt en in 2008 richt hij het ontwerpbureau Iamam samen met econoom Wim Coppejans op. Ben probeert door gericht te experimenteren te vervreemden van traditionele werkwijzen. Zo ontwikkelde hij zijn eigen techniek om zilveren schalen te maken. De schalen van Ben stonden op tentoonstellingen in binnen- en buitenland en wonnen verschillende prijzen. De rode draad in zijn werk is het smeden van zilver, maar voor zijn deelname aan TOEGEPAST 9 en TOEGEPAST 11 verkende hij ook het terrein van productontwerp.
www.benvanorshaegen.be, www.iamam.be.
 
ELISE VANHEES
Elise Vanhees studeerde fotografie aan het St Lucas in Gent. Zij sluit haar studies af in 1995 en heeft daarna verschillende jobs als fotografe, maar werkt ook een tijd als stewardess bij Sabena. Zeven jaar geleden maakte zij de keuze om 100% voor de fotografie te gaan. Sinds 1 maart 2008 is zij als zelfstandige (freelancer) aan de slag. Ze richt zich op bedrijfs-,architectuur-, studio -en schoolfotografie. Elise zal uit de doeken doen wat haar drijfveren zijn om als zelfstandige te beginnen en wat de moeilijkheden zijn bij het opstarten.
 
MICHAëL VERHEYDEN
Al tijdens zijn studies industriële vormgeving in Genk kwam Michaël Verheyden (1978) handen tekort. Hij deed stages bij gevestigde ontwerpers als Fabiaan Van Severen en Piet Stockmans en leerde dankzij een cruciale ontmoeting met Raf Simons de Parijse modewereld van zeer nabij kennen. Juni 2002 lanceerde hij een eigen collectie (hand)tassen en accessoires, ontwierp hij een infobalie voor kunstencentrum Z33, maakte verschillende tentoonstellingen voor het Hasseltse Modemuseum en vond tussendoor ook nog de tijd om les te geven aan Sint Lukas Brussel. Voor de 20e editie van Pukkelpop in 2005 ontwierp hij een speciale riem en ontstond het idee om samen te werken met enkele idolen als James Murphy (LCD Soundsystem), Chicks on Speed en Bent Van Looy (Das Pop). Michaël bouwt ook traag maar zeker aan een vrij oeuvre met het mystiek/narcistische werk Blinded by the lights (2008) als meest recente werk, te bezichtigen in de doorgang tussen het Hemelrijk en de Maastrichterstraat te Hasselt. In 2007 won hij samen met Geoffrey Brusatto de Initial Fashion Award en recent ook de Henry van de Velde Award voor jong talent.
www.michaelverheyden.be
 
KARIN ZOONS: DROMEN DENKEN DURVEN DOEN
Karin Zoons laat zich door niets tegenhouden om haar dromen in de praktijk om te zetten. Ze is zaakvoerder van Studio Satrima, een bedrijf dat totaalinrichtingen van winkels, kantoren en privé-woningen verzorgt. Pas 22 jaar na haar studie interieurarchitectuur aan de PHL en na een reeks andere jobs start ze als zelfstandige. Karin komt niet uit een ondernemersnest of creatief milieu, maar ze gaat liever voor een risico dan op haar 50ste te denken 'had ik maar'. De grote uitdaging begint wanneer ze Satrima overneemt, destijds een bedrijf met een verouderd machinepark en bedrijfsprofiel. Haar inspanningen worden in 2002 beloond met de WOMED award van Vlerick, Trends en Markant/Unizo voor de beste vrouwelijke ondernemer van het jaar. Intussen is Studio Satrima verhuisd naar Boortmeerbeek en uitgebreid to 19 medewerkers.
www.studiosatrima.be
 

Locatie

Organisatie