Youssou Ndour: I Bring What I Love

03.09.2009 om 20u15
youssou ndour

Elizabeth Chai Vasarhelyi - Senegal (2008) - 102 minuten

Muziek: Marty Devich, James Newton Howard
Met: Youssou NDour (foto), Peter Gabriel, Moustapha Mbaye e.a.

De Senegalese muzikant en Grammy Award-winaar Youssou Ndour verbindt twee werelden met elkaar. De ene is het Westen waarin Ndour een internationale popster is, de best verkochte Afrikaanse artiest aller tijden. De andere wereld is Afrika, waar hij wordt gezien als een ‘griot', een traditionele muzikale verteller. In zijn thuisland is hij een inspiratiebron en voorbeeld voor vele generaties.  Naast muzikant is Ndour al meer dan dertig jaar voorvechter voor de mensenrechten in samenwerking met grote artiesten zoals Bono, Neneh Cherry en Peter Gabriel tijdens tournees en optredens voor miljoenen trouwe fans.

In het jaar 2005 bracht Ndour, een toegewijde moslim, het album ‘Egypt' uit, een religieus album dat bedoeld was ter bevordering van de tolerantie voor het islamitische geloof. Maar Ndours landgenoten keurden het album bij de release af op grond van godslastering. Ook verkoopmaatschappijen retourneerden hun exemplaren van het album en Ndour werd het middelpunt van gesprek.

In de documentaire Youssou Ndour: I bring what I love volgt de regisseuse Elizabeth Chai Vasarhelyi Ndour gedurende twee jaar op zijn tournees door Afrika, Europa en Amerika. De film laat zien hoe Ndour omgaat met tegenslagen en uiteindelijk steeds weer het publiek voor zich weet te winnen. Youssou Ndour: I bring what I love opent de deur naar een hoopvol leven met respect voor familietradities, het vertellen van verhalen en het verlangen om muziek met de wereld te delen. Ndour werd uitgeroepen tot Time Magazine's 100 meest invloedrijke personen in de wereld. Van generaties van griots, komt de boodschapper uit deze tijd, zijn naam is Youssou Ndour.

Nederlands ondertiteld, vertoning op 35mm

Locatie

Organisatie