Helvetica

De keuze van Z33
27.05.2010 om 20u15
Helvetica

Met de tentoonstelling ‘DESIGN BY PERFORMANCE' wil Z33 aandacht schenken aan de toenemende performance tendensen in hedendaags design.In het kader van deze tentoonstelling toont DOC'Z Helvetica:

Als er één lettertype is dat symbool staat voor het modernisme van de jaren 60 en 70 in Nederland, dan is het wel de Helvetica. Het fameuze schreefloze lettertype Helvetica werd precies 50 jaar geleden ontworpen door Max Miedinger op basis van de aanwijzingen van Edouard Hoffmann.Ter viering van het 50 jarig bestaan van het lettertype maakte de Amerikaanse regisseur Gary Hustwit een fraaie documentaire: Helvetica documenteert de ontwikkeling en het gebruik van een lettertype als onderdeel van een groter verhaal over de wijze waarop typografie ons leven beïnvloedt. De film is een verkenning van stedelijke omgevingen en de daar alom aanwezige typografie. De maker voert tevens gesprekken met bekende ontwerpers over hun werk, het creatieve proces, de keuzes voor een bepaald lettertype en de esthetiek van typografie. Helvetica nodigt je uit om de duizenden woorden waarmee je dagelijks geconfronteerd wordt met andere ogen te bekijken.

Verenigde Staten, 2007,
Regie: Gary Hustwit
Cinematografie: Luke Geissbuhler
Music: The Album Leaf, Battles, Caribou, Chicago Underground Quartet, El Ten Eleven, Four Tet, Kim Hiorthøy,  Motohiro Nakashima, Sam Prekop

www.helveticafilm.com

 

Locatie

Organisatie