Toegepast 11

Laureaten en mentoren van Toegepast 11

Michaël Verheyden (T7) coördineerde Toegepast 11.


Toegepast 11

Voor de elfde editie werd het concept van Toegepast op zijn kop gezet met een omgekeerd mentorschap. Geen jong talent dat een mentor moet zoeken, wel een mentor die zijn of haar poulain voordraagt en begeleidt. Zowel de mentor als de jonge belofte presenteren nieuw werk, zodat Toegepast 11 zowel het verleden als de toekomst in de verf zet.

Deze mentors hebben op hun beurt een jong talent gekozen dat volgens hun het forum van Toegepast verdient en waar ze graag mee willen samenwerken. De enige voorwaarde was dat om een pas afgestudeerde belofte met een aantoonbare link met Limburg gaat.

Volgende samenwerkingen komen voor Toegepast 11 tot stand: Geoffrey Brusatto en Julie Peeters, Linde Hermans en Ticuta Racovitâ-Cordemans, Alain Monnens en Joris Bessemans, Ben van Orshaegen, Jef Rutten en Chiara Cavaliere.

Nog meer dan in de vorige edities van Toegepast is de samenwerking met de industrie en de bedrijfswereld een feit. 
Indera, BAG Plastics, Piet Stockmans Porselein, schoenontwerper Attilio Leisdovich, Zeilmakerij Bawo, Profel zijn maar enkele van de bedrijven die materiële, technische en commerciële input gaven aan de deelnemers van Toegepast 11. 


Linde Hermans
In echte sprookjes gaan plezier, pijn en verdriet altijd samen. Het sprookje van de rode dansschoentjes zette Linde Hermans, ontwerper en tapdanser, aan het ontwerpen. Haar schoentjes geven op het eerste zicht een positieve, feestelijke indruk. De nageltjes in de schoenen functioneren als taps, maar verwijzen tegelijk naar het negatieve. Linde zocht een alternatieve manier om de top van haar schoenen vorm te geven. Door het leer te plooien en samen te binden, of door een lap leer te versnijden en terug aan elkaar te bevestigen, behoudt de top zijn vorm en krijgen de schoentjes hun specifieke karakter.

Geoffrey Brusatto
Alles is herleidbaar tot basisvormen. Geoffrey Brusatto ontwerpt vanuit zijn fascinatie voor deconstructie. Als grafisch ontwerper ruilt Geoffrey het platte vlak voor de ruimte: een afgesneden bol in een facetstructuur vertaalt hij in een zit- en een verlichtingselement. RK floor cushion is volgens het principe van patchwork samengesteld uit zes verschillende driehoeken. De vilten facetten zijn op een katoenen lint gestikt, dat als een scharnier fungeert. RK lamp is een verlichtingselement dat uit twaalf identieke basisvlakken gevlochten wordt.  

Ben Van Orshaegen
Door los te komen van traditionele werkwijzen ontstaan vormen die op voorhand niet helemaal uitgedacht kunnen worden. Ben Van Orshaegen probeert door gericht te experimenteren te vervreemden van algemeen geldende technieken. Hij ontwierp een hanglamp die op het eerste zicht niets te maken heeft met zijn zilversmeedwerk. Maar door zijn experimenten met het materiaal Polystretch ontstond een gelijkaardige vormentaal. Ben weet welk doel hij voor ogen heeft, maar het eindresultaat blijft steeds een berekende verrassing.

Julie Peeters
Julie Peeters wil de toeschouwer confronteren met de kakofonie van haar mentaal beeldarchief. Het archief is haar manier om stil te staan bij bepaalde beelden, om ze te ordenen, verbanden te leggen, of ze net uit hun context te trekken. Hiervoor gebruikt Julie materialen en technieken die eigen zijn aan grafische vormgeving. Dankzij de snelheid en reproduceerbaarheid van laserprint en kopie kan ze haar beeldverhaal universeel maken. Haar opstelling stelt een klassiek presentatiemodel in vraag en benadrukt tegelijk de vergankelijkheid van het werk.

Ticuta Racovitâ-Cordemans
Tapdansen is voor Ticuta Racovitâ-Cordemans geen realiteit, maar een fantasie. Red Shoes is haar naïeve interpretatie van hoe ze zelf zou willen tapdansen. Haar rode dansschoentjes zijn aan de hiel voorzien van een speaker, waaruit tapdansritmes weerklinken. Met een afstandsbediening kunnen de schoenen bediend worden. Door de ritmes steeds te herhalen en in te oefenen, kan je leren tapdansen, volgens het principe van een taalcursus. Red Shoes beantwoordt aan haar idee van esthetiek en comfort, de functionaliteit is van secundair belang. Ticuta biedt dan ook enkel een vraag, geen oplossing.

Alain Monnens
Schalen hebben meestal een kleine opstaande rand, zodat er een gering raakvlak is tussen schaal en tafel. Op die manier ontstaat een hoek tussen de bodem en de rand van een schaal. Deze hoek is voor Alain Monnens een storend iets. Voor zijn ontwerp vertrok hij van het idee dat de binnen- en de buitenzijde van een schaal evenwaardig zijn. Zonder toevoeging van vormen maakte Alain de Apple schaal. De onderkant is een vloeiend geheel en doet denken aan een appel. De kromming van Apple zelf vormt het raakvlak, zodat een hoek volledig overbodig wordt.

Chiara Cavaliere
Flexibiliteit is een belangrijke vereiste in hedendaagse interieurs. Chiara Cavaliere bouwt verder op haar eindproject, een eenpersoonszetel die heel eenvoudig tot een tweezit omgevormd kan worden. Door te spelen met het contrast tussen harde en zachte materialen ontstaat een hele reeks zetelmodules. Chiara laat met haar ontwerp een grote vrijheid van opstellingsmogelijkheden toe. De eenvoud van het concept vormt tegelijk de kracht ervan.

Joris Bessemans
Joris Bessemans vertrekt van de functionaliteit voor zijn ontwerpen. Zijn eigen terras heeft geen bomen en ook geen mogelijkheid om er te planten. Zo ontstond zijn behoefte om er een hangmat te plaatsen die op zichzelf kan hangen. Bij gebrek aan een geschikt alternatief op de markt besloot hij er zelf eentje te maken. Joris ontwierp een opvouwbare hangmat die eenvoudig op te stellen is. De hangmat kan net als een strandstoel meegenomen worden en is op die manier geschikt voor alle verplaatsingen.

Jeff Rutten
Experimenteren met materiaal is de grote bron van inspiratie voor Jeff Rutten. Met zijn ontwerpen vertaalt Jeff zijn sterke interesse in materialen en hun specifieke eigenschappen in nieuwe objecten. Madelove is gemaakt van een pvc zeildoek en wordt gevuld met water en polystereenkorrels. Op deze manier ontstaat een verrassend comfortabel zit- en ligmeubel. Madelove combineert functionaliteit en vormgeving met een knipoog.

Locatie

Organisatie