Anvil! The story of Anvil

HOTDOC
01.04.2010 om 20u15

Robb Reiner en Steve ‘The Lips’ Kudlow koesteren als tiener een droom zoals zovelen; een wereldberoemde rockster worden. In Ontario blijven ze fantaseren over een toekomst als ‘goden van de metal’. Ooit waren ze er zo dichtbij. Met hun band ‘Anvil’ stonden ze in de vroege jaren ‘80 aan het begin van een hausse van trashmetalbands die stuk voor stuk de wereld zouden veroveren. Maar waar genre- en tijdsgenoten als Metallica en Anthrax, die Anvil tot hun belangrijkste invloeden rekenen, tot op heden wereldwijd miljoenen platen verkochten, bleef het grote succes voor Anvil uit. Maar waar de meesten na een aantal illusies armer te zijn geworden wijselijk de hoop laten varen en zich braaf in het burgerlijk bestaan voegen, weigeren de twee Canadese jeugdvrienden hun droom op te geven, zelfs nadat Kudlow met zijn trouwste fans zijn vijftigste verjaardag heeft gevierd in een treurig stemmende sportsbar.

Sacha Gervasi, bekend als scenarist van Steven Spielbergs The Terminal en in een ver verleden roadie van Anvil, volgde Reiner en Kudlow gedurende een aantal jaren tijdens hun ogenschijnlijk onmogelijke queeste naar eeuwige roem. Het resultaat is een hilarische, maar vooral ook pijnlijke ‘rockumentary’, waarin de band voor halflege kroegen in Oost-Europa staat te spelen, waarin Reiner en Kudlow elkaar naar de keel vliegen tijdens de opnames van hun nieuwe album en waarin ze wanhopig wachten op een positief antwoord van een grote platenmaatschappij.

De vele bizarre personages die de documentaire bevolken, brengen al snel Rob Reiners cultklassieker This Is Spinal Tap (1984) in herinnering. De overeenkomsten tussen de mockumentary en Anvil! The Story of Anvil zijn dan ook eindeloos, van de seksueel expliciete teksten tot de fascinatie voor Stonehenge. Het verschil, Spinal Tape was fake, en Anvil is echt!

donderdag 1 april / 20u15
Regie: Sacha Gervasi
Verenigde Staten, 2008, 86 minuten
Cinematografie: Christopher Soos
Met: Tiziana Arrigoni, Kevin Goocher, Glenn Gyorffy e.a.

Vertoning op 35mm
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

 

Locatie

Organisatie