The cove

HOTDOC
04.03.2010 om 20u15
The cove

'Het is allemaal de schuld van Flipper', aldus Richard O'Barry, de voormalige trainer van de populaire TV-dolfijn en een van de hoofdrolspelers in de veelbesproken documentaire The Cove.
Door het succes van Flipper steeg het aantal dolfinaria in de wereld explosief. Mensen zijn dol op dolfijnen maar of die liefde wederzijds is, is de vraag. De dieren voeren in dolfinaria schijnbaar tevreden hun kunstjes op, maar hun glimlach is bedrieglijk. Gevangenschap bevalt de dolfijnen zo slecht dat ze er letterlijk ziek van worden en sterven.

Richard O'Barry heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot een gedreven dierenactivist. In de Japanse kustplaats Taiji is hij een dolfijnendrama op het spoor gekomen. Jaarlijks worden daar duizenden dolfijnen bijeengedreven in een baai. Een aantal wordt verkocht aan dolfinaria (een geschikte dolfijn kost ongeveer 150 000 dollar), de rest wordt op brute wijze afgeslacht.

The Cove is geen traditionele documentaire. De makers registreren niet alleen, maar komen resoluut in actie, met als doel de gebeurtenissen in de baai openbaar te maken. Langzaam maar zeker krijgt de film de trekken van een ware thriller. Regisseur Louie Psihoyos, een natuurfotograaf die met The Cove zijn filmdebuut maakt, komt prominent in beeld; trots vertelt hij hoe hij beslag wist te leggen op de meest geavanceerde apparatuur en een team samenstelde met onbevreesde duikers, oud-militairen en andere avonturiers. Het resultaat van al die jongensachtige bravoure is schokkend.
The Cove, in 2009 bekroond met de publieksprijs op het documentairefestival IDFA in Amsterdam, is niet alleen slim gemaakt en onderhoudend, maar ook ongekend effectief. De boodschap van de film is hard en helder, en de gruwelijke finale laat niemand onberoerd. NaarFlipper kijken zal nooit meer hetzelfde zijn...

Cinematografie: Brook Aitken
Muziek: J. Ralph
Met: Richard O'Barry, Louie Psihoyos, Simon Hutchins e.a.

Vertoning op 35mm
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Locatie

Organisatie