Puisque nous sommes nés

04.02.2010 om 20u15
Puisque nous sommes nes

HOTDOC 'Omdat we geboren zijn.' Beter kon de titel van deze documentaire de levensvisie van de geportretteerde mensen niet samenvatten. In het uitgestrekte droge noordoosten van Brazilië is het de enige manier om zin te geven aan het harde leven: je moet erdoor omdat je nu eenmaal op die plek het levenslicht zag.

De Fransman Duret en de Braziliaanse Santana slagen er met hun atypische documentaire Puisque nous sommes nés meer dan behoorlijk in om die filosofie over te brengen op de kijker. Ze hebben dan ook uitgebreid de tijd genomen om hun protagonisten te leren kennen en zitten hen met de camera dicht op de huid. Daardoor vergeet je wel eens dat je eigenlijk naar een docu zit te kijken. Heel wat scènes lijken zo uit een fictiefilm te komen, maar dan wel eentje zonder bevrijdend happy end.

Centraal in de documentaire film staan de tieners Cocada en Nego. De twee slijten hun dagen in een benzinestation en dromen van een beter leven. Cocada heeft geen ouders meer, maar vindt een zekere vorm van ouderlijke genegenheid bij een trucker die soms passeert. Nego heeft zijn moeder nog, al heeft ook die het erg zwaar om de eindjes aan elkaar te knopen met tien kinderen.

De camera registreert het leven van beide jongens en hun omgeving, en toont zo hoe bikkelhard de strijd is om te overleven, tenminste als je aan de verkeerde kant van de weg geboren werd. Tegelijk is de film ook een ode aan hun verbazingwekkende inventiviteit om geld en eten te vinden, én aan hun doorzettingsvermogen.
Duret en Santana tekenden met Puisque nous sommes nés voor een pakkend document over een land met twee snelheden. Een beetje zoals die ezelskar in de film die ongestoord voortsjokt, terwijl de vrachtwagens voorbijzoeven.

Frankrijk/Brazilië, 2008, 90 minuten
Regie : Jean-Pierre Duret en Andrea Santana
Camera en Sound : Muriel Meynard
Vertoning op 35mm, Portugees gesproken, Nederlands ondertiteld

Locatie

Organisatie