Vanuit de schaduw

07.01.2010 om 20u15
Vanuit de schaduw

HOTDOC Toen de laatste Belgische mijn de poorten sloot in 1992, verloren de woondorpen rondom de industrie, de zgn. cités, hun bestaansreden. De ‘ex-gastarbeiders’ annex oud-mijnwerkers van de 1ste generatie kijken tegenwoordig weemoedig terug op de hoogdagen van de mijn, en bejubelen de solidariteit van weleer. De waarheid achter deze samenhorigheid is echter minder romantisch. De mijn controleerde elk deelaspect van hun bestaan, en in de vaak levensgevaarlijke werkomstandigheden was solidariteit vooral een kwestie van levensbehoud. De 2de, 3de en 4de generatie nakomelingen Polen, Italianen, Marokkanen, Turken en Roemenen, groeien op in heel andere omstandigheden. Het ‘totalitaire’ regime van de mijn heeft plaats gemaakt voor een meer open en vrije samenleving, maar de werkloosheid in de multiculturele wijken is groot. Velen voelen zich gediscrimineerd en gevangen tussen hun traditionele en Westerse cultuur. Zo is er het verhaal van Hoessein, hij zat op de mijnschool toen de mijnen sloten en had de keuze: ofwel ging hij de criminele weg op of hij probeerde toch nog iets van zijn leven te maken. Momenteel tracht hij als jeugdwerker jongeren waarden zoals vertrouwen en respect bij te brengen. Of Ice’s vader die zijn job als leraar achterliet in Turkije, om met de liefde van zijn leven te huwen in België. Als compensatie voor het aanzien dat vader genoot, staat Ice onder een enorme druk om het hier als manager te maken. Toch is zij een gepassioneerd en getalenteerd hiphop MC, een muziekstijl die indruist tegen haar traditionele waarden.

‘Vanuit de schaduw’ is een zoektocht naar solidariteit over de grenzen heen van culturen, religies en 5 generaties migranten in de Genkse multiculturele steenkoolmijncités. Een tijdsreis van oud naar jong, van zij die hier kwamen als gastarbeider om het vuile werk te doen, tot zij die met moeite nog plaats vinden op de arbeidsmarkt. Vanuit de schaduw vertelt het verhaal van de strijd om uit de schaduw te treden, in dit geval de koolzwarte schaduw van de mijn.

Vanuit de schaduw werd gerealiseerd met de steun van Lichtpunt, Het Impulsfonds voor het Migrantenbeleid, Vlaamse Gemeenschap, Provincie Limburg, Stad Genk en de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed.

In aanwezigheid van de regisseurs Jelle Janssens en Sofie Hanegreefs.

België, 2009, 55 minuten
Regie en scenario: Jelle Janssens en Sofie Hanegreefs
Camera: Jelle Janssens
Muziek: Willy Appermont
Nederlands gesproken

 

Locatie

Organisatie