Werkatelier Arne Hendriks / Monnik (Futures Lab)

03.11.2014 07.11.2014
Future Fictions - workshop Arne Hendriks /  Monnik - sculptuur

Het uiteindelijke, meest extreme, logische gevolg van de huidige verstedelijkingspatronen is het ontstaan van één stad voor de hele wereldpopulatie. Maar, terwijl we onbewust die eindvorm wensen, lijken we blind en onbeholpen in het proces ernaartoe. Wat als we met z’n allen, de hele wereldbevolking, vrijwillig en bewust naar die ene stad toe bewegen? Wat als we vandaag zouden starten met het plannen van die grote reis?

Kunstenaar Arne Hendriks en het Monnik collectief raken met dit onderzoek verschillende bestaande trends aan op vlak van migratie, groeiende wereldbevolking en urbanisatie. Samen met een team experten in het Futures Lab onderzoeken, verbeelden en visualiseren ze een evacuatieplan voor de stad Hasselt. Dit nieuwe onderzoek kan begrepen worden als de proloog op 8 billion city: een speculatief onderzoek naar de condities voor en voorwaarden van het creëren van één stad voor de hele wereldpopulatie in 2025. 

Deze workshop is besloten.

Arne Hendriks

Arne Hendriks (NL) is een kunstenaar, tentoonstellingsmaker, onderzoeker en historicus (Master of Art – Universiteit Amsterdam) die opereert vanuit Amsterdam.

In zijn praktijk gaat Hendriks op zoek naar de positieve veranderende kracht van creatieve impulsen en het belang van fundamenteel vrij wetenschappelijk onderzoek. In zijn speculatief designonderzoek, mengt hij het herkenbare met het bevreemdende tot provocerende statements die spreken over de radicaliteit van de alledaagse beleving en de herkenbaarheid van radicale interventies.

Arne Hendriks geeft daarnaast ook les in het Next Nature departement van de technische universiteit in Eindhoven en is curator voor de volgende Alternative tentoonstelling in Gdansk Polen.

arnehendriks.net

Monnik

Monnik (NL) is een laboratorium voor onderzoek, verbeelding en verhalen, opgericht en gerund door Christiaan Fruneaux, Edwin Gardner en Vincent Schipper. Gefascineerd door de triomf en tragedie van het moderne leven, creëren ze teksten, objecten en evenementen. Ze ontwikkelen, delen en testen hun ideeën en verhalen via onderzoek, publicaties, onderwijs, workshops, lezingen, tentoonstellingen, scenario’s, ontwerp en consultatie.

cargocollective.com/monnik

Futures Lab

Futures Lab is een onderzoeksarchief, workshop- en leesruimte waarin verschillende toekomsten te verkennen zijn. Verspreid in het lab kunnen bezoekers sporen terugvinden van verschillende futuristen en hun onderzoek: onderzoeksmaterialen en nota's, een kleine bibliotheek en een verzameling work-in-progress. Een video geeft je meer achtergrondinformatie over de unieke werelden van Future Fictions, de projecten en de mensen erachter. Het lab biedt daarnaast plaats aan een programma van toekomstgerelateerde interventies, workshops en conversaties van o.a. FoAM, Arne Hendriks en Monnik, The Extrapolation Factory, Pantopicon, Pieterjan Ginckels en de Universiteit Hasselt.

Futures Lab reading references: http://lib.fo.am/future_fabulators/future_fictions_references http://z33research.be/studio-future/

Locatie

Organisatie