Zebra Bar Buiten: Le Mépris

16.08.2014 om 21u30

bar open vanaf 20h, film start bij zonsondergang - locatie: Kanaal Paviljoen

Paul Laval is een scenarioschrijver, sinds enige tijd getrouwd met Camille. Aan het begin van de film houden ze van elkaar, aan het eind is de liefde van Camille veranderd in Mépris; verachting, misprijzen. Naar de oorzaken daarvan mag de kijker zelf op zoek gaan. Wel worden er enkele mogelijke oorzaken benoemd. Het grootste gegeven is dat Paul een scenario moet gaan bewerken van een Amerikaanse filmproducent. Deze wil een moderne versie van de Odyssee van Homerus draaien, en had daar de hulp voor ingeroepen van regisseur Fritz Lang (gespeeld door Fritz Lang himself). De producent, Jack Palance, is echter niet tevreden over de eerste resultaten van Lang, en wil dat Paul Laval het scenario herschrijft met minder kunstzinnige elementen. Deze ontwikkelingen zijn echter slechts de achtergrond voor talloze discussies tussen Lang, Laval en Palance over de Odyssee, over films, over literatuur, en talloze discussies tussen Paul en Camille over hun liefde.

Le mépris werd Godards meest commerciële film en een van Bardots bekendste filmrollen. Godard verfilmde een roman van Alberto Moravia en beloofde zijn producenten een meer traditionele film dan zijn voorgaande. De film is in de eerste plaats de interessante confrontatie tussen Hollywood en Europa, in een tijd dat Hollywood wat op zijn gat lag, en er werd nagedacht over de waarde van kunst en de vraag of het publiek wel op kunstfilms zat te wachten. Het verhaal speelt zich af in een zwoele Zuid-Europese setting, voor een deel in de omgeving van Capri, tegen de diepblauwe achtergrond van de Middellandse zee. Verder is er nog een prachtige majestueuze soundtrack van Georges Delerue die de sfeer van de film versterkt.

Jean-Luc Godard, 1963
Frankrijk – 103 min

Le mépris (Engels: Contempt), met onder anderen Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance, Giorgia Moll, Fritz Lang.

 

Naar goede gewoonte toont Cultuurplatform Zebracinema ook deze zomer in samenwerking met Z33 drie gratis films in openlucht. Deze keer worden de films getoond in Kanaal Paviljoen, de ontmoetingsplek in Quartier Canal die speciaal voor De Unie Hasselt-Genk gecreëerd werd. In een zomerse setting kan je drie avonden komen genieten van een drankje en een film. Het thema van het programma dit jaar is Frans, zwoel en zomers. De bar gaat open vanaf 20u, de film begint als het buiten donker is, rond 21u30 à 22u.

Locatie

Organisatie