Gizmo! + lezing Frederic Geurts

26.11.2009 om 20u15
gizmo

Howard Smith - VS (1977) - 77 minuten

Van 8 november 2009  tot 7 februari 2010 presenteert Z33 een solotentoonstelling van  beeldend kunstenaar Frederic Geurts. Het werk van Frederic Geurts bestaat uit monumentale, maar erg fragiele structuren, waarbij de kunstenaar tot het uiterste gaat in het aftasten van de grenzen van de zwaartekracht en de materialiteit van de constructies.

In het kader van deze tentoonstelling presenteert DOC'Z de documentaire Gizmo!,een keuze van kunstenaar Frederic Geurts. Voorafgaand aan deze vertoning geeft Geurts een lezing over zijn werk

In Gizmo! toont regisseur Howard Smith een bizarre collectie van bioscoopjournaals over de meest opmerkelijke uitvindigen van de mensheid. Uitvindingen waarvan niemand dacht dat we ze ooit zouden nodig hebben of waarvan we nooit dachten dat we ze zouden doen. Een humoristisch eerbetoon aan de meest creatieve geesten op deze aardbol.

Kunstenaar Frederic Geurts over Gizmo!:

"Ik zag Gizmo! voor het eerst tijdens mijn studies industriƫle vormgeving in Genk. De film werd getoond tijdens een internationale ontmoeting van studenten van verschillende designscholen. De opleiding in Genk stond toen bekend om haar kritische houding tegenover het eigen vak en het tonen van Gizmo! tijdens die ontmoeting was daar niet vreemd aan.

Gizmo! is een hilarische opeenvolging van absurde uitvindingen. Met een commentaarstem die doet denken aan het vooruitgangsoptimisme van de jaren vijftig zie je de ene na de andere technische mislukking, van vliegtuigen die niet opstijgen tot raketten die ontploffen. De film is een ode aan de gedrevenheid van de mens om zichzelf te overstijgen maar is tezelfdertijd ook een bevraging van het soms blinde geloof in de techniek."

Regie: Howard Smith
Muziek: David Lavsky

LEZING: 20u15
DOCU: 21u15

Locatie

Organisatie