Giacomo Piovan

Giacomo Piovan (°1987) groeide op in een dorpje in het Noord-Italiaanse Veneto. Voor zijn studies industrieel design trok hij naar het gereputeerde Polytecnico in Milaan. Zijn roots brachten hem op het idee om als eindproject voor zijn bachelor de verticale tuin 'Ortofarm' te creëren, zodat mensen in Milaan – ondanks het plaatsgebrek – toch kleine groenten en kruiden zouden kunnen kweken. Tijdens een stage ontwierp hij een nieuw systeem voor irrigatie, dat het water meteen bij de wortels van de planten bracht. 
Voor zijn master trok Piovan naar de Design Academy in Eindhoven, waar hij voor social design koos. Door die verandering verlegde hij zijn focus van het maken van een product naar het zoeken van de beste oplossing met de mens als uitgangspunt. Samenwerkingen opzetten en het zoeken naar oplossingen met elementen die al bestaan, vormde voortaan de basis. Als masterproject ontwikkelde Piovan een mobiel lab waarmee iedereen gemakkelijk de vervuiling van de bodem zou kunnen onderzoeken.

Intussen woont Piovan in Hasselt, en werkt hij samen met wetenschappers die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar planten en bacteriën die de bodem proper kunnen maken. Binnen het kader van Toegepast 18 zal Piovan, die zelf geen wetenschapper is, dat jarenlange onderzoek voor het eerst vertalen in de vorm van een designproject. Op die manier wil hij een tegengewicht bieden aan de industrie. 

www.giacomopiovan.com