Borinage

29.10.2009 om 20u50
borinage

film 2/3

Joris Ivens en Henri Storck - België (2009) - 28 minuten

Naast recente producties besteedt DOC'Z  dit seizoen ook aandacht aan een aantal klassieke werken uit de documentairegeschiedenis. Vanavond worden enkele films van de Belgische grootmeester Henri Storck (°1907, Oostende) belicht.

De vertoning van de films wordt voorafgegaan door een lezing van Rik Stallaerts, Vlaams filmhistoricus, scenarist, regie-assistent, televisieproducent en bovenal een groot Storck-kenner en liefhebber. Hij maakte voor DOC'Z een selectie uit het omvangrijke oeuvre van Storck:

Samen met Joris Ivens maakt hij twee jaar later zijn bekendste werk:  Borinage (1933), een film over de crisis in het Waalse Borinage als gevolg van de mijnwerkersstakingen in de Waalse steenkoolmijnen. In plaats van een objectieve documentaire werd het vooral een filmwapen voor de mijnwerkers: "Film is een van de beste middelen om op doeltreffende wijze de arbeiders te helpen in hun strijd en hun terecht eisen, hier hebben we de gelegenheid gevonden waar we al lang op zoek naar waren om op een directe manier deel te nemen aan die strijd en er een authentiek document over te maken dat handelt over echte en controleerbare feiten", aldus Storck en Ivens.

De film is Nederlands ondertiteld en wordt vertoond op 35 mm

Voorafgaand aan deze film wordt Strandidylle vertoond.
Na afloop is er nog de film Feesten in België: De Giles van Binche

Locatie

Organisatie