The spider, the mistress and the tangerine

15.10.2009 om 20u15
the spider,....

Marion Cajori & Amei Wallach - VS (2008) - 99 minuten

In samenwerking met vzw Gynaika, een organisatie die zich sinds haar ontstaan in 1995 in het culturele landschap profileert als een netwerk rond kunst & diversiteit met specifieke aandacht voor o.a. gender in de artistieke wereld, toont DOC'Z drie documentaires over vrouwelijke kunstenaars in de reeks ‘Who Does She Think She is?' De tweede documentaire is een bijzonder portret van de Frans-Amerikaanse beeldhouwster Louise Bourgeois (°1911-Parijs)

Als kunstenares trad Louise Bourgeois de voorbije decennia telkens weer op de voorgrond als pionier van diverse nieuwe artistieke ontwikkelingen. De kracht van haar werk ging hierbij steevast uit van haar inventief en verontrustend karakter. In 1982 was ze de eerste vrouw die bekroond werd met een groots opgezette retrospectieve in het New York Museum of Modern Art. Twee jaar geleden besteedde Tate Modern nog een grootse retropectieve van haar inmiddels 70-jarige loopbaan

The spider, the mistress and the tangerine presenteert een reis doorheen het leven en de verbeelding van deze grande dame van de hedendaagse kunst. Marion Cajori en Amei Wallach registreren Bourgeois, aan het werk in haar atelier of in gedachten verzonken over de diepere emotionele en psychologische roots van haar werk. Critici/Curatoren als Robert Storr en Deborah Wye, alsook haar vaste assistent Jerry Gorovoy, leveren commentaar.

Camera: Mead Hunt, Ken Kobland
Met: Louise Bourgeois, Jean-Louis Bourgeois, Pandora Tabatabai Asbaghi

Engels geproken, niet ondertiteld, vertoning op digibetacam

Locatie

Organisatie