pit: 'Het verborgen werk' - workshops & expo

Oktober 2012: workshops
November 2012: expo

Soms is het er zomaar ineens: een fantastisch kunstwerk! Maar dit gebeurt zelden of nooit. Meestal gaat er een lange periode aan vooraf van kijken, zoeken, denken, werken, tekenen, maken, terug vertrekken vanuit een vroeger idee of zelfs alles overboord gooien en met een schone lei beginnen. Al deze voorstudies vertellen een uniek verhaal over een uniek kunstenaarsparcours.

In Borgloon loopt al twee jaar het project ‘pit’ – kunst in de open ruimte, een project van Z33 – huis voor actuele kunst. Het project wordt wijd en ver geprezen omdat de kunstwerken ideaal integreren in de omgeving en de juiste vragen oproepen. Er is dan ook veel tijd geïnvesteerd in voorstudies van de kunstwerken. De kunstenaars werden eerst uitgenodigd om de streek te bezoeken, ze gingen praten met mensen, gaven hun ogen de kost en maakten vervolgens een aantal voorstudies en voorstellen. Die werden dan weer besproken en getoetst tot enkel de sterkste ideeën overbleven.

Net als die kunstenaars nemen we in ‘Het Verborgen werk’ Haspengouw en omstreken als uitgangspunt. In vier workshops werken we aan het uitwerken van ideeën, voorstudies, schetsen of maquettes om deze dan in een tentoonstelling in het unieke decor van de Borgloonse Stoomstroopfabriek te presenteren.

‘Het Verborgen werk’ is een project van KUNSTWERK(t), dé organisatie in Vlaanderen voor iedere geïnteresseerde in de beeldende kunsten, in samenwerking met Z33 – kunst in de open ruimte en Pentagoon Academie Tongeren.

Data workshops:
Start zat 13 okt – ‘theoretisch kader’: uiteenzetting door kunstenaars + docent en aanzet persoonlijk project van 14u tot 18u
Zaterdag 20 okt: 14u tot 18u
Woensdag 24 okt: 19u tot 21u
Zaterdag 27 okt: 14u tot 18u

Opbouw tentoonstelling in Stoomstroopfabriek op 9 en 10 november, telkens van 9 tot 16 uur. Tijdens de sessie spreken we uur en dag af met de deelnemers.

Opening tentoonstelling op 25 november, vanaf 11 uur.

Wie kan deelnemen?
-    niet-professionele kunstenaars vanaf 16 jaar
-    je woont in Haspengouw of hebt banden met de streek
-    je hebt zin om intensief met de begeleiders van de workshops aan de slag te gaan
-    je wil je werk graag tentoonstellen in het unieke kader van de Loonse Stoomstroopfabriek

Kostprijs:  30 euro (inclusief drukwerk, opbouw en vernissage tentoonstelling in de Stoomstroopfabriek)

Inschrijven: chantal@kunstwerkt.be

Locatie: Academie Borgloon

Begeleiders:
Kunstenaars: Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh). Met het deelnemende werk uit pit: ‘Reading Between the Lines’
Docent: Herman Maes