Ijsbeer Tosca wint kunstenproject middelbare scholen in Euregio

Vooruitlopend op de expositie 'Niki de SaintPhalle. Outside-In' in SCHUNCK* (Heerlen, Nederland) werden scholieren van het voortgezet onderwijs in de Euregio in de periode oktober 2010 - januari 2011 uitgedaagd om - geïnspireerd door Niki de Saint Phalles 'Hon' - een eigenfiguur te ontwerpen, in de hedendaagse context te plaatsen en vervolgens alsschaalmodel uit te voeren. Bij het ontwerp hoorde ook de vraag welke "functies"het bouwwerk volgens de jongeren tijdelijk zou moeten vervullen, uiteraard meteen knipoog naar de Euregio.

Hon van Niki de Saint Phalle

In1966 creëerde Niki de Saint Phalle voor het Moderna Museet in Stockholm haarroemruchte project 'Hon – a Cathedral'. Een reusachtig liggende vrouwfiguurwaarvan de bezoeker de binnenkant kon betreden via haar vagina om daar eententoonstellingsruimte, theater, een observatorium en een 'milkbar' tebezoeken. De 'Hon' was meer dan een gigantische sculptuur: ze was eeninteractieve kruising tussen sculptuur en architectuur, maar bovenal een'totaalervaring'. Een louterende reis terug naar de oermoeder, om na terugkeernooit meer dezelfde te zijn.

Jurybesluit

Op woensdag 19 en donderdag 20 januari heeft een deskundigejury de scholen bezocht voor een beoordeling. De jury heeft per school het beste schaalmodel uitgekozen en uit deze selectie is een winnaar geselecteerd. Na een indrukwekkende presentatie op station Liége-Guillemins heeft de klas van Institut Saint-Laurent de jury met de eigentijdse ijsbeer Tosca weten te overtuigen. De jury: "Tosca is een figuur, iets levendigs en geen object. Zelfs de organen van Tosca hebben een functie gekregen, die ook raakvlakken hebben met de roemruchte 'Hon' uitv1966. De klas heeft aan alle voorwaarden voldaan."

In samenwerking met VIA2018 wordt Tosca begin dit voorjaar geboren op een plein in Heerlen.

Descholieren hebben tijdens hun werk zelf verslag van de vorderingen op YouTubegedaan. Op www.youtube.com/user/HONcontest ziet u hun belevenissen.