Opening VONK (verslag)

Aan tentoonstellingsruimte is er geen gebrek in Hasselt, maar naar betaalbare kunstateliers voor jonge en ambitieuze kunstenaars met beperkte middelen is het zoeken. Dit probleem kaartten Jan Marechal, Tom Vanuytrecht, Tim Geelen en Reg Carremans vier jaar geleden aan bij de stad. Al snel ontstond een project om hierin verandering te brengen.

Na lang zoeken kon de stad een mooie leegstaande elektriciteitscabine - vandaar de projectnaam ‘VONK’ - in Godsheide op de kop tikken. Het stadsbestuur kreeg deze ruimte van Infrax voor een erg lage prijs in erfpacht voor 30 jaar. Na de nodige investeringen en renovaties opende VONK op zaterdag 13 november 2010 feestelijk en behoorlijk nat - door de wateroverlast was de benedenverdieping lichtjes onder water gelopen – de deuren.

Aanvraagdossier

De vier oprichters verenigden zich in de vzw VONK en staan in voor de orde en het onderhoud van het atelier. De twee verdiepingen tellende ruimte biedt plaats aan een zestal kunstenaars, die er één of twee jaar terecht kunnen met hun work in progress. Tijdens de eerste termijn (1 maart 2011 t.e.m. 29 februari 2012) nemen de vier oprichters er alvast hun intrek. Dat betekent dat er nog 2 plaatsjes vrij zijn.

Wie kans wil maken op een verblijf in VONK, moet een aanvraagdossier indienen. Die dossiers zullen door een externe jury - bestaande uit mensen uit het wereldje - de kandidaten beoordelen en de plaatsen toewijzen. Om de objectiviteit te bewaren wijzigt de jury elk jaar van samenstelling.

Bovendien is het doelpubliek beperkt tot jonge of beginnende kunstenaars die professioneel met hun werk bezig zijn en zelf niet over de middelen om een degelijke werkplek te huren beschikken. Daarnaast is enige ambitie vereist: meedoen aan wedstrijden en tentoonstellingen is volgens voorzitter Jan Marechal een conditio sine qua non.

In principe is elke kunstvorm welkom, zolang het allemaal praktisch mogelijk is in het uit twee grote ruimtes bestaande atelier. Al kunnen er in de toekomst misschien wel afscheidingen voorzien worden.

Precedent

Binnen VONK zijn de kunstenaars eigenlijk volledig vrij om te doen en laten wat ze zelf willen. Wel verlangt de stad, naast de betaling van de nutsvoorzieningen, dat de kunstenaars elk jaar één van de door hen geproduceerde kunstwerken aan haar schenkt.

“Wij hopen uiteraard dat de kunstenaars veel succes oogsten, zodat hun werk sterk in waarde stijgt”, gniffelde de Hasseltse schepen Valerie Del Re tijdens haar speech op het openingsfeest.

Tot slot wil VONK elk jaar een tentoonstelling met de in het atelier ontstane werken op poten zetten. Marechal is alvast van plan om er een ambitieuze expositie van te maken.  Met VONK willen ze een precedent scheppen in Hasselt. Want voorlopig hinkt Hasselt op het vlak van atelierruimte voor jonge kunstenaars een stuk achterop in vergelijking met bijvoorbeeld Antwerpen of Maastricht. Met deze eerste stap komt daar hopelijk snel verandering in.

www.vonkhasselt.be

Pieter Pecinovsky