Matchbox in Limburg (fotoreportage)

Fotograaf Christophe Ketels trok naar Flacc in Genk en maakte een fotoreportage over Matchbox met Fia Cielen en Cathérine Petré.

In de zomer van 2009 reisde Matchbox door Limburg en hield halt in FLACC, Z33 en op het Absolutely Free Festival.  Matchbox, een initiatief van KUNSTWERK[t], is een rondreizende exporuimte op wielen, waarin de ontmoeting tussen een professionele en niet-professionele kunstenaar centraal staat. Opzet van het project is dat er een zekere match ontstaat tussen beide kunstenaars.

De ontmoeting kan diverse vormen aannemen. Het kan gaan om een echte ontmoeting tussen de kunstenaars, een geregistreerd gesprek, een confrontatie van hun werk of een gezamenlijk gecreëerd werk, een werk waarin de professionele kunstenaar ingrijpt, of andersom, een gedeelde bron van inspiratie. De Matchbox toert nog tot eind mei 2010 rond door Vlaanderen en Brussel.

In Limburg namen twee duo’s kunstenaars Samira El Khadraoui en Saskia Oosterlynck en Fia Cielen en Cathérine Petré deel aan het project.

Voordat de box op 10 augustus naar het FLACC verhuisde, stond hij opgesteld in de tuin van Z33 in Hasselt. Hier nodigden Cielen en Petré bezoekers en voorbijgangers uit plaats te nemen in de box om hun portret te laten tekenen. Tijdens het tekenen verwisselden de portretten van kunstenaar. Dit leidde tot unieke creaties, gezamenlijk gecreërde werken. Zo werd Matchbox als het ware een portrettengenerator waarin de vermenging het ‘levend’ bewijs vormde dat de opgegeven grenzen tussen de zogenaamde professionele en niet-professionele kunstenaar aan het absurde grenzen.  Het medium van de portretkunst, sinds oudsher beoefend in de ‘hoge’ en de ‘lage’ kunsten, leende zich hiertoe perfect. Men kan namelijk niet spreken van een professioneel portret of een amateurportret, of moeten we in dit geval spreken van een semi-professioneel portret?

Op donderdag 13 augustus is er een voorstelling van deze editie in FLACC. De werken die Fia Cielen, Cathérine Petré, Samira El Khadraoui en Saskia Oosterlynck in het kader van dit project maakten, worden hier getoond.

Christophe Ketels

KUNSTWERKT  www.kunstwerkt.be
MATCHBOX www.matchboxontour.be