Future Formers ‘pimpt’ Truiense bushalte

13.07

Op creativiteit staat geen leeftijd. Dat bewijst het project Future Formers. In vijf Limburgse steden worden jongeren uitgedaagd om hun ideeën voor de samenleving van de toekomst vorm te geven. Een ambitieus opzet, dat tot resultaten leidt die je op zijn minst eigenzinnig en intrigerend kan noemen.

Na Beringen, Genk en Hasselt was op vrijdag 8 juli Sint-Truiden aan de beurt om het resultaat van een weekje noeste arbeid te tonen. Onder begeleiding van kunstenaar Karl Philips bouwden een tiental jongeren een bushalte om tot een echte ’bushok-mobile’. “We willen jongeren laten nadenken over de publieke ruimte als gegeven”, licht Thomas Odeurs van Eeland toe. 

De Genkse organisatie werkt rond jongeren en nieuwe communicatie. Ze kwam als laureaat uit de bus van de door Stichting P&V uitgeschreven wedstrijd 'GO 2030'. "Het gebruik van nieuwe media is een rode draad doorheen het project. Voor de werving knutselden we promofilmpjes in elkaar. Via sociale netwerksites als Facebook prikkelden we de lokale jeugd om mee op de kar te springen. Als je kunst dichter bij jongeren wil brengen, moet je in eerste instantie aansluiting zoeken bij hun leefwereld. Dat begint bij de promotie."

Miniatuurwereld

Ook in Sint-Truiden was er het nodige enthousiasme, hoewel het bushalteavontuur een valse start kende. "De meeste mensen die zich oorspronkelijk hadden geëngageerd, gaven verstek", vertelt Daan, één van de jeugdige creatievelingen. "Om toch nog een gemotiveerde groep bij elkaar te krijgen, was dan ook een hele klus." Al bewijst de huidige, gezellige bende dat de Truiense jeugd zich niet zo snel uit zijn lood laat slaan.

Voor Daan was Future Formers een aparte ervaring. "Brainstormen en samenwerken met een kunstenaar, dat doe je niet elke dag. Natuurlijk waren onze toekomstdromen niet altijd even realistisch, maar dankzij Karl konden we alles een beetje stroomlijnen", blikt Daan terug.

Het resultaat mag er zijn. De 'gepimpte' bushalte aan Sporthal Nieuw Sint-Truiden is een huis in pocketformaat. Binnenin tokkelen enkele deelnemers lustig op hun gitaar. "Het begint hier serieus warm te worden", roepen ze. Geen nood, even een drankje nemen uit de geïmproviseerde koelkast die buiten de zon ontvlucht.

Het dak van de busstop is in een knusse microbiotoop, waarin een konijntje tussen de balen stro dartelt, getransformeerd. De uit de speakers galmende muziek geeft de 'bushok-mobile' wat extra dynamiek. Door de ramen, trap en uitklaptafel kijk je als toeschouwer echt binnen in hun leefwereld. Een doordachte keuze volgens Thomas Odeurs: "We willen jongeren de stad laten herontdekken. Banale dingen zoals een bushokje krijgen binnen die nieuwe context een andere dimensie."

Voorzichtige vonk

Voor de kunstenaar werkt Future Formers eveneens verrijkend. "Dit is voor mij bijna vakantie", lacht Karl Philips. "Je reikt de jongeren een basis aan waarop zij hun fantasie kunnen botvieren. Als het vlot verloopt, is dat gewoon genieten." De jongens en meisjes lusten er wel pap van. Als ze horen dat ze in de bushalte zelfs de nacht mogen doorbrengen, duurt het niet lang voordat de eerste vrijwilligers zich aanmelden. Misschien kunnen ze met dit zachte weertje ineens de barbecue aansteken?

Future Formers maakt duidelijk iets los. "Eerst is Overpelt nog aan de beurt, maar daarna brengen we alles samen tot een groot verzamelkunstwerk. Het gemeenschappelijke toonmoment in het najaar wordt een soort apotheose van het hele project", besluit Ine Dekens van Eeland. Hopelijk slaat de voorzichtige vonk uit Sint-Truiden dan over in spetterend vuurwerk.

tekst & foto's: Olivier Constant

www.futureformers.be
eeland.eu