FLACC en FabLab helpen (jonge) kunstenaars op weg

01.03

Voor ambitieuze kunstenaars, die op zoek zijn naar geschikte infrastructuur om hun werk te maken, hebben FLACC en FabLab in Genk heel wat in petto. Toegankelijkheid, technologische innovatie en ruimte voor experiment zijn de sleutelwoorden in hun werking. En het belangrijkste van alles: iedereen is er welkom.

De laatste jaren schieten residentieplaatsen voor kunstenaars in Vlaanderen als paddenstoelen uit de grond. Zich onderscheiden wordt essentieel. “Daarom zetten we met FLACC in op een unieke combinatie van innovatieve instrumenten, technische kennis en uitgebreide netwerking”, verduidelijkt artistiek leider Luuk Nouwen. “Door een intensieve samenwerking met en ondersteuning van de kunstenaar krijgen we projecten voor elkaar die op andere plekken moeilijk realiseerbaar zijn. We willen zoveel mogelijk jonge kunstenaars de kans geven om bij ons te werken. Net zij hebben nood aan faciliteiten en knowhow. De verhuur van onze infrastructuur is voor elke professionele kunstenaar toegankelijk. Laagdrempelige en betaalbare samenwerking op korte termijn is daarbij voor ons essentieel.”

Het educatieve aspect staat centraal in de missie van FLACC. Door bovendien te kiezen voor een mix van jonge, beloftevolle kunstenaars en meer ervaren artiesten komt de ontwikkeling van het eigen oeuvre vaak in een stroomversnelling. Zo wil FLACC ook een wezenlijke bijdrage leveren aan de Vlaamse en internationale kunstwereld.

Het rijke gamma aan faciliteiten is een onmiskenbare troef. “We hebben een digitale studio, waar foto- en videobewerking, scannen en digitaliseren van analoog beeldmateriaal, prints op groot formaat en nog veel meer mogelijk zijn. Omdat we het gebruik van verschillende materialen willen integreren, bieden we ook een houtwerkplaats, een metaalwerkplaats en ovenateliers, waar je aan de slag kan gaan met keramiek, glas en brons op klein formaat, en zelfs een zandstraalcabine aan. Op onze website kan je een overzicht terugvinden van alle beschikbare machines en tools.”

FLACC digitale studio
FLACC digitale studio

FLACC ovenatelier
FLACC ovenatelier

Flexibiliteit en maatwerk

Gebruik maken van het FLACC-aanbod kan op drie manieren. “Ten eerste nodigen we zelf kunstenaars uit op basis van projecten die we opzetten. Twee keer per jaar is er ook een open call voor geïnteresseerden. Daarvoor zijn de deadlines 1 maart en 1 september. Tenslotte kunnen kunstenaars onze ruimtes gewoon huren of gebruikmaken van bepaalde faciliteiten voor bijvoorbeeld prints of digitale bewerking. In de eerste twee gevallen financiert FLACC de projecten, in het laatste geval betaalt de kunstenaar zelf een vergoeding.” 

Ben je geprikkeld om in FLACC aan de slag te gaan? Dan kan je er steeds terecht voor een vrijblijvende afspraak. Flexibiliteit en maatwerk draagt FLACC hoog in het vaandel om kunstenaars een zo breed mogelijk artistiek platform aan te bieden. “Dat is een blijvend aandachtspunt”, besluit Luuk Nouwen. “We hebben de laatste jaren meer dan honderd projecten met kunstenaars gerealiseerd. Steeds nieuwe artistieke uitdagingen aangaan is onze drijfveer om in de toekomst de succesvolle samenwerking verder uit te bouwen.”

FabLab Trotec Speedy 100 Lasercutter

Ideeën delen in FabLab

Recent werd in Genk ook een FabLab geopend. De open werkplaats maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van FabLabs dat resulteert in een intensieve samenwerking met collega-werkplaatsen uit Leuven, Eindhoven (NL) en Zuid-Limburg (NL). “FabLab Genk ontstond vanuit een coöperatie tussen de MAD-faculty en de Universiteit Hasselt, dankzij de steun van het Interregionaal Programma (Interreg IV) van de Europese Unie. We zijn een open onderzoeks- en experimenteerlocatie. Noem ons gerust een ‘maak-ruimte’, waar iedereen de aanwezige apparatuur kan gebruiken om zijn ideeën om te zetten in een tastbaar resultaat”, licht Katrien Dreessen van FabLab Genk toe. “Concreet betekent dit dat je tijdens onze open dagen gratis aan de slag kan met de computergestuurde apparatuur. Je eigen materiaal moet je uiteraard zelf meebrengen of kan je bij ons aankopen.”

Net zoals FLACC staat FabLab voor iedereen open, maar toch willen ze vooral fungeren als een prototype-werkplaats in drie domeinen: de social profit, de lokale economie en het artistieke veld. Daarbij staat de filosofie van het delen van ideeën centraal. “Binnen het unieke internationale netwerk van FabLab kunnen anderen jouw creatieproces reconstrueren of herwerken. Die open source-filosofie, de uitwisseling van ervaringen, is de kern van onze visie. Als iemand iets maakt in FabLab, dient dit proces ook gedocumenteerd en gedeeld te worden via een Fabmoment. Dat is een soort stap-voor- stap-handleiding of omschrijving van wat er gemaakt werd, voorzien van foto’s en tekstuele duiding. Natuurlijk begrijpen we dat niet iedereen die openheid als een meerwaarde ziet. Daarom bestaat de mogelijkheid ook om FabLab af te huren.”

 

FabLab Objet 30 3d printer
FabLab Objet 30 3d printer


FabLab Colinbus CNC Freesmachine

Grenzen verleggen

Naast de open inloopdagen, die op woensdagvoormiddag, donderdag en vrijdag plaatsvinden, kunnen geïnteresseerden bij FabLab Genk ook een individueel dossier indienen voor structurele samenwerking. “Aan FabLab zijn een aantal ontwerpers, onderzoekers en kunstenaars verbonden. Met hen kunnen we de mogelijkheden bekijken om voor bepaalde meer experimentele projecten subsidies aan te vragen voor intensievere ondersteuning.”

Naast de toegankelijkheid, vormt ook de infrastructuur van FabLab Genk een absolute meerwaarde. “Onze drie belangrijkste machines zijn de lasercutter, 3D-printer en de CNC-portaalfrees. Daarnaast beschikken we ook nog over een gespecialiseerde SMD-elektronicawerkplaats en allerlei aanvullend materiaal. Op onze site www.fablabgenk.be vind je alle informatie.”

Dat het delen van ideeën de creativiteit aanwakkert, bewijzen de inspirerende ervaringen die FabLab Genk al mocht beleven. “De samenwerking met de kunstenaars in FabLab leert ons dat zij onze machines niet gewoon gebruiken, maar er volop mee experimenteren en telkens de grenzen van de technologie verleggen”, besluit Katrien Dreessen. “Dat zegt niet alleen veel over de mogelijkheden van de machines zelf, maar vooral ook over de eindeloze artistieke toepassingen.”

Benieuwd naar de tastbare resultaten en de ervaringen van de kunstenaars? Op de website van FabLab staan alle Fabmoments mooi gedocumenteerd.

tekst: Olivier Constant foto's: Flacc & Fablab Genk
   
FLACC - www.flacc.info
Casino Modern, André Dumontlaan 2, 3600 Genk | +32  (0) 89 84 52 23 | luuk@flacc.info | huurprijzen werkplaats

FabLab - www.fablabgenk.be
Media, Arts & Design faculty (campus C-mine), C-mine 5, 3600 Genk | +32 (0) 89 30 08 50 | katrien@fablabgenk.be