Feest voor groot en klein met Tom Schamp (verslag)

Het is feest in de stad. Iedereen weet het. Virga-Jesse is overal zichtbaar. De mensen zijn blij en vieren feest. De jonge illustrator Tom Schamp weet als geen ander het thema feest aan te halen in zijn illustraties. Het is dus niet verwonderlijk dat het Literair Museum in Hasselt kiest om deze zomer werk van Tom Schamp onder met de gepaste titel ‘Feest in de Stad’ te tonen.

Tom Schamp is gekend door zijn werk voor tijdschriften als Humo en van verschillende affiches. Maar tegenwoordig is hij vooral actief als illustrator van kinderboeken. Op de eerste verdieping van het Literair Museum worden . Schilderijen en kinderboeken van Tom Schamp tentoongesteld in twee mooie kamers met een huiselijke sfeer. Ook kan je er video’s bekijken van de making off van zijn illustraties.

Op de  schilderijen en illustraties in het Literair museum viert iedereen feest. Feest, zoals een kind beleeft. Met veel snoepjes, koekjes, drank en taart. Met hartjes, bloemen, vlinders en lampionnen. En natuurlijk is iedereen vrolijk en doet iedereen met veel toeters, slingers en bellen mee. Jong en oud, groot en klein, mens en dier.
Tom Schamp wekt met zijn illustraties een vrolijke weemoed op. Weemoed naar de kindertijd, naar het verleden, naar je eigen kinderlijke fantasie. Zo mooi, zo vrolijk, zoveel kleur. En zo’n prachtige kleurencombinaties.

De tekeningen zijn gemaakt in een naïeve stijl en doen een beetje denken aan de schilderijen van Henri Rousseau, beter gekend als ‘Le Douanier’. Ze lijken ook een beetje op  reclameaffiches uit Midden-Afrika, waar vaak een lokale kunstenaar wordt ingehuurd om reclame te maken voor een kapperszaak of groentewinkel.  En de associatie met de jaren ’60 is nooit ver weg, toen het speelgoed bestond uit autootjes, soldaatjes en robotten uit blik of tin.

De tentoonstellingsaffiche is een leuke knipoog naar de stad Hasselt. Als je goed kijkt, ontdek je de boulevardpendel en nog veel andere dingen die de stad Hasselt kenmerken. Zelfs Virga-Jesse is aanwezig.

Charlotte Vandenberghe

Feest in de stad loopt tot 7 november 2010, in het Literair Museum (Bampslaan 3, 3500 Hasselt). Open van woensdag tot zaterdag (en de eerste zondag van de maand)
van 14 tot 17u. Gesloten op feestdagen.

www.literairmuseum.be
www.tomschamp.be