Collectief Janny wint Wanatoeprijs 2011 met alternatieve toeristische gids over Brusselse Marollen (verslag)

Zaterdag 2 juli stroomde het Begijnhof van Hasselt aardig vol voor de uitreiking van de intussen 6e Wanatoeprijs. Uit de twaalf laureaten koos de jury 'L'histoire de Marol', een alternatieve ‘toeristische’ gids van Collectief Janny (Grafisch ontwerp, MAD-faculty) .

Met zijn Wanatoeprijs wil Het Belang van Limburg creatief talent van eigen bodem stimuleren. Uit alle afstudeerprojecten van de laatstejaars van de Provinciale Hogeschool Limburg en MAD-faculty zijn twaalf kanshebbers uit diverse disciplines, waaronder muziek, juweelontwerp, beeldhouwkunst en productdesign geselecteerd. Artistiek directeur van Z33 en juryvoorzitter Jan Boelen omschrijft het creatieve gezelschap als “een nieuwsgierige, curieuze lichting die buiten de lijntjes kleurt.” Meest in het oog springend blijkt het duo An Denteneer en Jenny Stieglitz, die samen Collectief Janny vormen. Naast de Wanatoeprijs mogen ze namelijk ook de Prijs van de Stad Hasselt en de C-mine Student Award mee naar huis nemen.

Met hun alternatieve gids over de Marollen, 'L'histoire de Marol', wisten ze het hart van de jury te veroveren. Vooral de vervlechting van fictie en non-fictie maakt hun toeristische gids annex prentenboek over de oudste volksbuurt van Brussel zo bijzonder. De prijs bestaat uit een vrij in te vullen pagina in de culturele Wanatoebijlage van Het Belang van Limburg (met een tegenwaarden van 6000 euro).

Nog meer prijzen

In de marge van de Wanatoeprijs stonden nog enkele andere uitreikingen op het programma. Zo veroverde Fabio Lorefice (Productdesign, MAD-faculty) met zijn energiebesparende kookpot de REcentre-prijs voor het meest duurzame ontwerp en ging Eline Cautreels (Vrije Kunsten, Mad-faculty) met haar artificiële, maar bijzonder realistisch aandoende landschappen aan de haal met de KunstinLimburg-prijs.


Winnaars Wanatoe 2011: Little, Collectief Janny, Eline Cautreels, David Maesen, Fabio Lorefice, Noortje De la Haye - photo: Kristof Vrancken / Z33

David Maesen (Fotografie, MAD-faculty) wist met zijn foto's van feeërieke dorpen à la Maasmechelen Village zowel de Architectuurwijzer-prijs als de Wanatoepublieksprijs in de wacht te slepen. Zowat 40 % van de surfers stemde voor hem. Het pocketboekje 'In vervoering' van Noortje De la Haye (Grafisch ontwerp, MAD-faculty), waarbij de lezer zijn eigen verhaal kan samenstellen door bepaalde doorverwijzingen al dan niet te volgen, was goed voor de Design Platform Limburg-prijs.

Elektronicamuzikant Toon 'TitLe' Janssens (PHL, Music) won een optreden op het Absolutely Free Festival in Genk als winnaar van de nieuwe Limbolink-prijs. Maar omdat Title voor AFF al geboekt was voor een dj-set met Delvis, wordt nog gezocht naar een alternatief.

Tekst: Patricia Pisters
Foto: Kristof Vrancken / Z33

De projecten van alle genomineerden worden tentoongesteld in Z33, huisje 11 tot vrijdag 08.07.2011. De tentoonstelling reist in augustus naar C-mine in Genk waar de werken vanaf 05.08.2011 drie weken te zien zullen zijn.