Nancy Slangen

Nancy Slangen (c) Kristof Vrancken

In haar schilderijen en collages werkt Nancy Slangen rond herinneringen en hoe ons geheugen daarmee speelt. Doorheen de tijd ontstaan namelijk herinneringsvervalsingen: vervormingen, illusies of de vermenging met de verbeelding. Herinneringen vervagen, er ontstaan gaten – memory gaps – in ons geheugen, of ze verdwijnen zelfs volledig. En andere, die wel bijblijven, gaan we doorheen de tijd anders interpreteren.

Hoe de tijd invloed kan hebben op onze herinneringen, visualiseert Slangen op verschillende manieren. Zo evoceert ze in haar reeks 'Fading' een grote ruimte, waarin je kan binnenstappen en waarbinnen je je herinneringen anders gaat beleven. De behandeling van het doek roept het gevoel op dat de herinneringen vervagen. In 'Bathing with Monet' laat ze het wateroppervlak dan weer fungeren als spiegel, en dus als confrontatie van jezelf met wie je bent en was. Tegelijk verandert dat wateroppervlak voortdurend, en spoelt het stukjes van je leven weg. Zoals vaak in de werken van Slangen spelen kinderen hier de hoofdrol. Dat ze nog niet veel herinneringen hebben, en er helemaal anders mee omgaan, maakt hen fascinerend en intrigerend.

Ook persoonlijke objecten met een verhaal, zoals knuffels of een dagboek, vormen het onderwerp van Slangens werk. Zo gebruikte ze een catalogus van Matisse om haar eigen dagboek te creëren: ze krast een deel van de geschiedenis weg en integreert er haar eigen herinneringen en zelf gekozen kunstenaars in. Al bladerend laat ze de toeschouwer deze persoonlijke dialoog via een video mee ontdekken.

Tekst: Elien Haentjens, mei 2013
Foto: Kristof Vrancken i.o.v. Kunst in Limburg