Katrien Claes

Katrien Claes (c) Kristof Vrancken

In haar werk speelt Katrien Claes met dualiteit, en met contrasten als donker en licht, zwart en felle kleuren en krachtig en fragiel. Elke keer opnieuw kunnen haar werken er anders uitzien. Ze creëert tijdelijke constructies, die een gevoel van verval oproepen. Claes schildert in de ruimte, ze verplicht de toeschouwers om letterlijk rond haar werk te lopen.

Inspiratie haalt de kunstenares uit de architectuur, bouw of constructies. Daaruit destilleert ze abstracte patronen, die ze volgens zelf opgestelde criteria verzamelt in een databank. Met die patronen gaat ze dan aan de slag: ze schildert ze, snijdt ze uit of verwerkt ze als driedimensionale installaties.

Met haar materiaalgebruik, zoals vinyl of isemo, refereert ze aan de oorspronkelijke context van de patronen. Door materialen met elkaar te combineren onderzoekt ze hoe die elkaar beïnvloeden, en wat hun grenzen zijn. Daarnaast roept het gebruik van fluokleuren beelden op van werkmansvestjes en bouwaanduidingen. Die felle kleuren combineert ze met zwart, dat ze nadien ten dele terug weghaalt om diepte te creëren. Zo ontstaat een gelaagdheid, die ze nog versterkt door patronen te herhalen, te spiegelen en boven elkaar te plaatsen. Met een poëtische speelsheid als resultaat.

Tekst: Elien Haentjens, mei 2013
Foto: Kristof Vrancken i.o.v. Kunst in Limburg