Greet Theunkens

Kan je het karakter van iemand afleiden van zijn gelaat? En hebben mensen die op elkaar lijken dan hetzelfde karakter? Die vragen liggen aan de basis van het project 'De (on)zichtbare gelaagdheid van het gelaat' van Greet Theunkens. Een foto van de zus van haar grootvader vormde het vertrekpunt. Die versmolt ze met haar eigen neus en mond.

Dat samengestelde portret drukte ze af op postkaartjes, die ze zeefdrukte en opstuurde naar kunstenaars over de hele wereld. Niet alleen voegden sommige kunstenaars zoals de bekende Limburgse mailartkunstenaar Guy Blues er hun eigen ingreep aan toe, maar de kaartjes liepen door hun reis ook unieke kwetsuren op. De zeefdruklaag verdween gedeeltelijk, het ware gelaat van de kaartjes is opnieuw gedeeltelijk te zien.

Voor haar performance vond Theunkens dan weer inspiratie in een molensteenkraag. Door de immense dimensies van zo’n kraag, kan je je ware gelaat er perfect in verhullen. In de performance bedekt een figuur zich met steeds meer stof, tot enkel haar hand nog te zien is. De gelaagdheid neemt de overhand, het ware gelaat verdwijnt langzaam maar zeker.

Het ware gelaat is als een spel van verhullen en onthullen. Maar een ding staat vast: een universeel gezicht, waarin het ware gelaat naar boven komt, bestaat niet. En dus laten we ons steeds opnieuw vangen door het karakter.

Elien Haentjens, juni 2012