Fernand Withofs

Fernand Withofs (c) Kristof Vrancken

In het werk van Fernand Withofs staat het registreren centraal. Inspiratie haalt hij uit de natuur, en meer bepaald uit het plattelandsleven.

Naast projecties en videobeelden gebruikt Withofs geprepareerde etsplaten waar hij een kudde koeien over laat lopen. Waar en wanneer de beesten over de platen lopen, bepaalt de kunstenaar. Hij schept de mogelijkheden zodat er iets kan gebeuren, de rest laat hij aan het toeval over. Zo wil hij de dynamiek van de natuur in zijn werk integreren.

Door het toeval in zo'n grote mate toe te laten tracht Withofs de verwondering na te streven die hij als kind op het platteland mocht ervaren. Op die manier plaatst hij zich ook voor een stuk bewust in de rol van de toeschouwer. Want ook hijzelf krijgt het beeld immers vrij direct voorgeschoteld. Om zo weinig mogelijk afbreuk te doen aan het origineel gebeuren latere ingrepen heel subtiel.

Wellicht is dat ook de reden waarom je je als toeschouwer bij de zwarte en witte afdrukken, die uit dit proces voortvloeien, meteen de dynamiek van de kudde kan inbeelden.

Tekst: Elien Haentjens, mei 2013
Foto: Kristof Vrancken i.o.v. Kunst in Limburg