David Baeyens

Vooruitgang versus chaos

Met zijn werk wil David Baeyens een maatschappelijk standpunt innemen. Zijn artistiek activisme concentreert zich rond de tegenpolen design en disaster. Voor Baeyens staat design symbool voor de postmoderne illusie van de maakbaarheid van een systeem, voor de utopische samenleving rond de vooruitgangsgedachte en voor het economische waarheidsprincipe van onze westerse samenleving. Disaster duidt dan weer op mislukking, het niet-intentionele, de chaos.

David Baeyens - portret

Als basis creëert Baeyens zogenaamde smearings of vegen inkt op papier. Hoewel de oncontroleerbaarheid van dat materiaal symbool staat voor de disaster, pretendeert de manuele handeling tegelijk een zekere maakbaarheid. Van die kleine basiswerkjes maakt Baeyens uitvergrotingen of originele kopieën. Zo bevraagt hij niet alleen het medium schilderkunst, maar ook de uniciteit binnen onze maatschappij. In dat netwerk van zwarte vegen integreert Baeyens beelden die onze maatschappij becommentariëren, zoals een ligstoel op een exotisch strand, een vliegtuig of een staaltje moderne architectuur.

Op die manier veegt hij het design dus letterlijk weg. Disaster ontstaat wanneer de technologie faalt. Al is net dat verlies aan controle, die chaos, die twijfel belangrijk om de bestaande orde te bevragen. Daarom zijn kunstenaars volgens de voormalige ondernemer bij uitstek geplaatst om een alternatieve waarheid over onze maatschappij op te zetten.

Elien Haentjens, juni 2011

contact David Baeyens:
david@baeyens.com of +32 (0) 478 32 86 84